starnieuws

Staking ontwricht Buenos Aires

28 Aug 2014, 12:00

Meer vakbonden hebben toegezegd om de staking vandaag te steunen. (Foto: Reuters)
Delen van de Argentijnse Algemene Confederatie van de Arbeid (CGT) zijn begonnen aan een 36-uurs staking. De actie heeft het leven in de hoofdstad Buenos Aires totaal verstoord.


De staking is woensdagmiddag begonnen en gaat vandaag de hele dag door. Het trein- en luchtverkeer, alsook de havens, restaurants en bars ondervinden schade van de staking. De actievoerders willen hogere lonen en belastingverlagingen om de stijgende kosten van levensonderhoud het hoofd te bieden en de hoge inflatie tegen te gaan.

De vakbeweging in Argentinië is verdeeld in een groep die de regering van president Cristina Fernandez de Kirchner steunt en een andere groep die vindt dat er niet genoeg wordt gedaan om werknemers te helpen. Hugo Moyano en Luis Barrionuevo die gerekend worden tot de meer radicale vleugel van de CGT hebben de nieuwe staking uitgeroepen. Het is de tweede landelijke staking die zij in de afgelopen vijf maanden hebben georganiseerd. Een aantal kleinere vakbonden heeft gezegd dat hij vandaag zou deelnemen aan de actie.

Kritiek
De regering heeft kritiek geuit op het protest en zegt dat deze van "politieke aard" is. "Er zijn vakbondsmensen die in de oppositie (tegen de regering) zijn, en dat is prima, maar ze moeten de burgers respecteren en hun protest laten voor 2015 wanneer de presidentsverkiezingen zullen worden gehouden, zei het hoofd van het kabinet Jorge Capitanich.

Hij stelde dat de wegblokkades die de demonstranten woensdag hadden opgetrokken een "totalitaire" maatregel was en spoorde hen aan om Argentijnen zonder onderbreking hun dagelijkse leven te laten vervolgen. Volgens hem heeft de staking een brede steun omdat er een groot verlangen is om de regering aan te tonen dat de bewoners het zat zijn en antwoorden zoeken voor deze eisen waaraan nog niet is voldaan.

Inflatie blijft stijgen
De collectieve actie komt te midden van de toenemende economische problemen voor de Argentijnse overheid. De werkloosheid steeg tot 7,5 procent in het tweede kwartaal terwijl ook de consumentenbestedingen en industriële productie zijn afgenomen.

De regering heeft sinds februari geen inflatiecijfers uitgegeven, maar volgens het in Buenos Aires gebaseerde onderzoeksbureau Elypsis, zijn de consumentenprijzen met 38 procent gestegen ten opzichte van augustus 2013 tot augustus 2014.

De groei zal naar verwachting verder worden bemoeilijkt, omdat na een technische ingebrekestelling door een New Yorkse rechter vorige maand Argentinië zijn rentebetaling aan obligatiehouders is geblokkeerd.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April