starnieuws

'Owru Cul' krijgt modern sportcomplex

28 Aug 2014, 17:00

Minister Rabin Parmessar en SVB-voorzitter John Krisnadath kijken samen met anderen naar de maquette van het project. (Foto: Raoul Lith)
De Surinaamse Voetbalbond (SVB) gaat met een half miljoen US$ een multifunctioneel sportcomplex opzetten tegenover het SVB-hoofdkwartier aan de Letitia Vriesdelaan. Binnen dit ‘income generation program’ van de Fifa komen er vier tot vijf mini voetbalvelden, een clubhuis en een beheerderswoning. Het heel terrein krijgt LED-verlichting, terwijl er ook een gym en SVB-sportwinkel zijn geprojecteerd.

Het ‘Owru Cul’-project is donderdag gepresenteerd aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Het ‘income generation program’ van de Wereldvoetbalbond Fifa houdt in dat voetbalbonden (lidlanden) een toewijzing krijgen om een voetbalinfrastructuur te realiseren waarmee de voetbalbond geld kan verdienen. “De inkomsten moeten daarna direct worden gebruikt om te investeren in nieuwe projecten en verdere uitbouw van het voetbal in Suriname” legt Fifia-consultant Pieter van Gent uit. “Het is de bedoeling om het voetbal in Suriname binnen vijf jaar tenminste twee niveaus omhoog te tillen.

In oktober wordt het officiële startsein voor dit project gegeven. Het project moet binnen zes maanden zijn opgeleverd. Overeenkomsten met de contractor worden met de Fifa afgesloten, waardoor het geld direct onder beheer van de Wereldvoetbalbond blijft. De SVB moet steeds een kwartaal rapportage doen over de financiën.

Zelf verdienen
Voor de SVB zijn er voor de komende jaren drie belangrijke speerpunten uiteengezet. In fase 1 staat de ontwikkeling van 'Owru Cul' op schema. Daarna wordt er een sportwinkel toegevoegd in het kantoor van de SVB en als sluitstuk zal het Andre Kamperveen Stadion worden opnieuw ontwikkeld. “Het duurde niet lang voordat wij als bestuur begrepen dat we zelf moesten verdienen. Afhankelijkheid van sponsoren en de Fifa is namelijk niet het antwoord,” zegt SVB-voorzitter John Krishnadath.

“Het ministerie van OW levert vanuit zijn taakstelling een wezenlijke bijdrage aan voorzieningen die bestemd zijn voor het algemeen belang. Daar worden voorzieningen voor het beoefenen van sport ook toegerekend,” zegt OW-minister Rabin Parmessar. Hij vindt het een prijzenswaardig initiatief, dat ondersteunende randvoorwaarden schept binnen het sociaal beleid van de overheid. “Sporten heeft een positieve impact op zowel het lichamelijk als geestelijk welzijn van de mens. Wij zijn verheugd dat de SVB een schenking van een half miljoen dollar heeft mogen ontvangen van de Fifa voor een gemeenschapsproject bij de zogeheten Owru Cul.”

Het ministerie ondersteunt bij de voorbereiding en uitvoering van het project. De samenwerkingsovereenkomst die donderdag is getekend voor het project tussen SVB en OW vormt de basis voor de technische samenwerkingsrelatie tussen beide partijen.

Raoul Lith

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April