starnieuws

Buitenlandse Zaken verstrekt eerste PSA-pasjes

28 Aug 2014, 00:00

Gayetrie Jhinkoe en haar kinderen met hun PSA-pasjes. (Beeld: 'René Gompers)
Personen van Surinaamse origine kunnen zich nu makkelijker bewegen in het land. Wonen en werken in Suriname is voor deze groep vergemakkelijkt door de ‘Personen van Surinaamse Afkomst’ (PSA) documenten. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) zijn woensdag de eerste PSA-pasjes afgegeven. Veertig pasjes zijn overhandigd in Suriname en Nederland.

Om in aanmerking te komen voor de PSA documenten moet van de aanvrager zelf in Suriname zijn geboren of tenminste één ouder of één grootouder Surinamer zijn. Zij mogen van overal ter wereld een aanvraag indienen. Met de documenten kunnen deze personen tot vijf jaren visumvrij reizen. Ook bestaat de mogelijkheid om de 6 maanden on af gebroken te verblijven in Suriname met de mogelijkheid om te verlengen voor een periode van zes maanden. Er hoeft ook geen werkvergunning aangevraagd te worden om een beroep uit te oefenen. Gayetrie Jhinkoe, moeder van vier kinderen, is heel blij met de documenten. “De andere voordelen moeten nog blijken. Maar nu kunnen we gewoon reizen en werken zonder de rompslomp van papieren en de kosten die bij komen kijken. We hebben zoveel kennis opgedaan die we willen delen.” Jinkhoe, drie van haar kinderen en drie mannen hebben hun pasjes ontvangen van Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken, en Lucretia Redan, onderdirecteur van Buza.

Vanaf de openstelling van de aanvraagprocedure in juni eerder dit jaar zijn er meer dan 1300 aanvragen geweest die incompleet zijn. Relevante documenten zoals geboorte akten of vereiste legalisatie op de buitenlandse documenten ontbreken of de leges ontbreken. 119 zijn goedgekeurd en 186 worden verwerkt. Normaal duurt het een maand voordat de aanvrager de documenten in handen heeft. “De pasjes voldoen aan de internationale veiligheidsstandaarden. Dat is technologie dat we niet in huis hebben”, lichtte Redan toe. “Het heeft tijd gekost om aan al de eisen te voldoen.” Een andere reden is dat heel wat stukken die door de aanvragers geleverd zijn, niet voldeden of incompleet waren. “De mensen mochten een foto uploaden die op de kaarten gedrukt zou worden. We hebben heel wat ‘selfie's’ gekregen. Die voldeden uiteraard niet aan de standaarden”, deelt Redan mee.

“Dit betekent niet dat mensen een dubbele nationaliteit krijgen", verduidelijkt Lackin. “De mensen behouden hun nationaliteit. Het gaat erom dat Surinamers die willen bijdragen aan de opbouw van dit land ongeacht de nationaliteit, niet anders behandeld moeten worden. De PSA documenten zijn er om hun verblijf hier makkelijker te maken. Het gaat niet om de kleur van het paspoort, maar om de inborst van de persoon.”

'René Gompers

Advertentie