starnieuws

DOE brengt hulde aan Miguel van Assen

27 Aug 2014, 02:00

Miguel van Assen
DOE staat stil bij de prestatie die Miguel van Assen heeft tijdens de Tweede Junioren Olympische Spelen in Nanjing (China). De politieke partij feliciteert de samenleving, de atletiek vereniging Marwina, de Cubaanse coach Lazaro Calderon, de familie Van Assen en in het bijzonder Miguel van Assen.

In een verklaring zegt DOE dat Miguel geen eendaagse verschijning is, want in maart 2013 behaalde hij tijdens de Trupial Auto-City wedstrijden op Curaçao drie gouden medailles voor hink-stap-sprong, ver- en hoogspringen. Verder nam hij deel aan de 42ste Carifta Games te Nassau, Bahamas en het was toen goed raak. Deze toen 15-jarige atleet won de eerste gouden atletiekmedaille ooit voor Suriname op deze spelen. Dat deed hij op het onderdeel hink-stap-sprong in een nieuw Carifta-record (15,19m). Hierbij verbrak hij het 33 jaar oude Carifta-record.
Daarna veroverde Van Assen wederom een gouden medaille bij het onderdeel hoogspringen (2,03m). Hierbij verbrak hij het record van Eduard Tjie-A-Niem.
Sinds 30 maart 2013 stond hij op de 1ste plaats van de U-18 ranglijst van Zuid- Amerika.

In juli 2013 nam hij deel aan de 8ste Jeugdwereld kampioenschappen atletiek in Donetsk (Ukraïne), waar hij de finale plek behaalde met een hink-stap-sprong van 15,48m.
Hij kreeg daardoor een 8e plaats op de U-18 wereldranglijst en daarnaast de eerste plaats op de U-18 lijst van Zuid Amerika. Bovendien dient vermeld te worden dat Miquel als eerste Surinamer ooit, de finales van een Jeugd Wereldkampioenschap haalde.

In maart 2014 nam hij in Chili deel aan de Odesur games (Zuid-Amerikaanse Spelen). Miguel van Assen verbeterde toen zijn Personal Best op hink-stap-sprong met 6cm. tot 15, 54 m. Hij verbeterde niet alleen het Carifta jeugdrecord, maar ook het Zuid-Amerikaans jeugdrecord. Enkele dagen daarna won hij brons bij het verspringen met een sprong van 7,12 m.
In april 2014 sprong Miguel 16.33m tijdens Carifta games. Hij verbeterde het oude Surinaamse record van 13 april 1991, welk op naam stond van Edward Cruden die toen een sprong maakte 16,20 m.
Miguel sprong zijn 16,33 m. met de maximaal toegestane rugwind van 2.0 meter. Hiermee bleef hij slechts 2cm. onder het Carifta U-20 record.
Tijdens de Centraal Amerikaanse Jeugd Kampioenschappen in Morelia, Mexico in juli 2014 sprong Miguel 16,01 m en verbeterde het record van de CACAC.
Wederom behaalde Miguel van Assen tijdens de Wereld Junior Kampioenschappen een finale plaats op zondag 25 juli tijdens de Junioren Wereld Kampioenschappen in Eugene, USA.

Op 25 augustus 2014 sprong hij in de finale van de Junioren Olympische Spelen en won goud voor Suriname.

DOE wil bij deze bijzondere gelegenheid een beroep doen op de overheid, in het bijzonder de ministeries van Jeugd- en Sportzaken en Onderwijs en Volksontwikkeling, om alles in het werk te stellen om deze atleet te helpen aan een sportbeurs zodat hij zich beter kan bekwamen in het buitenland.
Hoe mooi zou het zijn als deze jongeman tijdens de Olympische Spelen van 2016 en 2020 goud zou behalen voor Suriname.

Voorts doet de partij ook een beroep op de gemeenschap om de Moengonese atletiekvereniging Marwina, waar Miguel afkomstig is, te ondersteunen zodat sporters onder meer ideale omstandigheden kunnen trainen.

Advertentie