starnieuws

DNA wil weten hoelang energiecrisis zal duren

26 Aug 2014, 15:00

President Desi Bouterse beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)
De Nationale Assemblee (DNA) wil van president Desi Bouterse een concreet antwoord hebben op de vraag hoe lang de energiecrisis zal duren. Leden van oppositie en coalitie hebben zich uitgelaten over de energiesituatie, waarbij verschillende voorstellen zijn gedaan. Er is ook aandacht gevraagd voor de situatie in het binnenland. De vergadering is door waarnemend voorzitter Ruth Wijdenbosch omstreeks half 3 voor een uur geschorst, waarna het staatshoofd weer aan het woord zal komen.

Carl Breeveld (DOE) merkte op dat verschillende tijdstippen worden aangegeven voordat de crisis opgelost zal zijn. Het volk heeft recht op de juiste informatie. Hij wil net als zijn collega Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) weten wat het de Staat heeft gekost om het contract van gewezen directeur Kenneth Vaseur af te kopen. Breeveld vindt dat de Energie Bedrijven Suriname (EBS) doorgelicht moet worden. Hij vroeg de president of het waar is dat mensen die in dit bedrijf werken gratis elektriciteit en gas aangeleverd krijgen. Hij heeft ook moeite met riante salarissen die worden betaald, terwijl het bedrijf verlieslatend is en niet vergeleken kan worden met Telesur en Staatsolie, die winst maken.

De assembleeleden Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) en Chan Santokhi (Nieuw Front/VHP) merkten op dat er crisismaatregelen nodig zijn. "Is er een crisisteam samengesteld?", vroeg Santokhi. Hij pleitte voor het instellen van een energieraad, waardoor deskundige Surinamers hun bijdrage kunnen leveren. Jessurun en Breeveld wezen er op dat het load-shedding schema van de EBS die bekendgemaakt wordt, vaak niet klopt. Hierdoor kunnen mensen geen goede planning maken. Zij willen dat de EBS zich houdt aan de gepubliceerde schema's.

Diverse oppositieleden bleven er bij dat hier duidelijk sprake is van mismanagement. Gajadien zei gehoord te hebben van Suralco-bronnen dat intussen vier turbines in bedrijf zijn, in plaats van drie. Hij is de mening toegedaan dat de president verkeerde informatie krijgt van zijn adviseurs. Volgens Gajadien is vanaf vorig jaar bekend dat het waterpeil in het stuwmeer aan het afnemen was. De president gaf aan dat hij constructieve bijdragen en voorstellen mee zal nemen in zijn beantwoording.

U kunt het load-shedding schema van de EBS hier raadplegen.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April