starnieuws

UniCode wint Hackaton met 'app' voor landbouw

25 Aug 2014, 01:00

‘UniCode’ tot winnaar uitgeroepen van Hackaton 2014.
Rafael de Moura barst in tranen uit wanneer hij hoort dat zijn team gewonnen heeft. ‘UniCode’ is de winnaar van de 'Hackaton v2.0.14'. Het is deze groep ‘hackers’ gelukt om de beste applicatie in vierentwintig uur te bouwen. Met de ‘app’ genaamd ‘AgriKari’ krijgen personen in de agrarische sector een podium en een marktplaats om zaken te doen. De hackaton is gehouden door IT Core en Telesur.

Team UniCode heeft ook de prijs gewonnen voor het beste uitvoeren van ‘Scrum’, een managementprogramma bij het ontwikkelen van producten. De ‘app’ van team ‘Apptastic’ genaamd ‘Agro Assistant’ was goed genoeg voor het plakkaat ‘winnaar bedrijvenklasse’. Alle 38 deelnemers hebben een certificaat en een pakketje ontvangen van de hoofdsponsor Telesur. De hackaton is een initiatief van IT Core.

“Met ‘AgriKari’ kan de landbouwer zijn producten direct aan de man brengen”, licht Janvier Jong Loy toe. “We hebben een marktplaats gebouwd waar ze hun waar kunnen aanprijzen. Daarnaast kunnen zij informatie uitwisselen over alles wat met landbouw te maken heeft, van inkoopprijzen tot ziektes die de aanplant bedreigen.” De applicatie zal in een later stadium beschikbaar zijn op tablets en telefoons deelt Jong Loy mee. Met de ‘app’ kunnen landbouwers de afmetingen van arealen zien en informatie over de weersomstandigheden en bodemgesteldheid inwinnen.

Ameerali onder indruk
Er waren enkele thema's waaruit gekozen kon worden om een ‘app’ te bouwen. Educatie, Gezondheid en Welzijn, Verkeer en Transport, Criminaliteit en Veiligheid. Nieuw dit jaar was de ‘Agri Hack’, een categorie voor de agrarische sector. Alle teams hebben voor deze categorie een app gebouwd. Frans Eersteling van Telesur deelde tot groot genoegen van de ‘hackers’ mee dat al de producties verder ontwikkeld zullen worden door Telesur. Vicepresident Robert Ameerali is erg onder de indruk van de geleverde prestaties. “We leven in een tijd waarbij er flink verdiend wordt met ict producten. Suriname heeft potentie. We moeten in versneld tempo de infrastructuur in orde maken om deze sector te ontwikkelen. Het is niet dat we gaan verdienen aan technologie maar dat we gaan verdienen vanwege de technologie.”

Het emotioneel geworden lid kan moeilijk zijn tranen bedwingen wanneer hij en zijn collega's de hoofdprijs, een cheque voor U$ 1500, in ontvangst nemen. Het zal wel aan de stress en vermoeidheid liggen proberen enkele deelnemers de tranen te verklaren. De ‘hackers’ verdeeld over zeven teams hebben sinds zaterdag vanaf 14 uur geen oog dicht gedaan. Zij hebben een dag en een nacht doorgebracht in het Telesur Opleidings- en Onderzoekscentrum op Leonsberg. “We zijn erg blij”, zegt Jong Loy. “Maar we moeten echt even gaan slapen. We zijn nu al langer dan 26 uren wakker.”

René Gompers

Advertentie

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April