starnieuws

CBU wil ledental uitbreiden en kwaliteit media verhogen

22 Aug 2014, 18:30

Het bestuur van de CBU tijdens een persconferentie.
De Caribbean Broadcasting Union (CBU) is van plan om ‘online media’ toe te voegen aan het ledenbestand. Tot nu toe vertegenwoordigt de organisatie alleen radio- en televisiebedrijven uit de regio. De overstap naar digitale televisie was ook een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek op de 45ste vergadering van de CBU. De vierdaagse conferentie met als thema ‘Bonding the Region through Policy, Technology and Programming’ is vrijdag afgesloten met een persconferentie in Hotel Torarica.

“Het medialandschap is drastisch veranderd en blijft zich ontwikkelen. We kunnen onze ogen niet langer sluiten voor online broadcasting”, legde Gary Allen, vicevoorzitter van CBU uit. “De statuten zullen herzien worden om de online media toe te laten tot de organisatie.” De CBU vertegenwoordigt 45 radio- en televisiebedrijven terwijl er ruim 400 mediabedrijven in het Caribisch gebied actief zijn. “Het kan eigenlijk niet langer zo zijn dat wij zo een kleine groep vertegenwoordigen. We moeten met de tijd en de ontwikkeling mee", stelt Allen.

Kwaliteit verhogen
Op de conferentie is ook besloten dat de CBU intens gaat samenwerken met de Unesco en de Caricom single Market and Economy (CSME). Om de kwaliteit van mediaproducten te verhogen en te waarborgen is constante scholing van mediawerkers van groot belang. Het voorstel om van de Caribbean Institute of Media and Communication (een tak van de University of the West Indies) te verheffen naar de School of Communication wordt door de CBU daarom ook ondersteund.

Suriname, Curaçao en de Bahama's zijn de eersten in de regio die zijn overgestapt op digitale televisie. De CBU maakt zich zorgen over de verschillende standaarden die gehanteerd worden. Het hanteren van verschillende uitzendsystemen brengt veel nadelen met zich mee. Het gaat flink wat kosten om signalen uit andere regio's te ontvangen. “Wij streven naar één uitzendsysteem om beperkingen te voorkomen”, legt Allen uit. “De rest van de wereld is nu al bezig om één enkele uitzendstandaard te ontwikkelen. We doen er goed aan om de zaak evenwichtig en deskundig te benaderen.”

René Gompers

Advertentie