starnieuws

Inschrijvingen scholen hebben haken en ogen

17 Aug 2014, 12:00

De inschrijving van nieuwe leerlingen op onder andere de Mulo-scholen verloopt heel stroef.
Niet op alle scholen lopen de inschrijvingen vlekkeloos. Veel ouders worden ermee geconfronteerd dat er wordt aangegeven dat de naam van hun kind niet voorkomt op de lijst. Ouders worden bij de inschrijvingen van de ene naar de andere school gestuurd.

Een van de vele ontevreden ouders zegt dat er sprake is van willekeur. “De directeur van de GLO-school waar mijn zoon zat, zei dat ik mij geen zorgen moest maken. De namen waren naar de Mulo-school in kwestie gestuurd,” vertelt een verbolgen moeder. Als ze op de betreffende Mulo-school aankomt, staat er een heel lange rij van ouders die hun kind komen inschrijven en zijn er nummers uitgedeeld. “De naam van mijn zoon kwam niet voor. Ook een aantal leerlingen die in dezelfde klas als mijn zoon hadden gezeten, stond niet op het lijstje.” Ze vertelt dat ze terug is gegaan naar de lagere school van haar zoon en de directeur drukte haar op het hart dat alle namen zijn doorgegeven. “De directeur heeft tevergeefs geprobeerd de desbetreffende Mulo-school te bellen.” Op een gegeven moment is de moeder verwezen naar de Derde Rijweg voor de herregistratie. “Dit is willekeur,” zegt ze boos. “Ik zag hoe leerkrachten de voorrang kregen om hun kind in te schrijven. En mijn zoon is nog steeds niet ingeschreven.”

“Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft zeer zeker duidelijke richtlijnen ten aanzien van de inschrijvingen,” zegt Juan Pawiroredjo, hoofd Afdeling Voorlichting en Informatie van het departement. Hij benadrukt dat die regels bekend zijn bij de verschillende schoolleiders. De inspectie is het controlerende orgaan van het ministerie dat erop moet toezien dat alles richtig verloopt. “Verder vragen wij geduld van de ouders en verzoeken verdere berichtgeving vanuit het ministerie af te wachten.”

Het is al jaren leiden in last voor ouders die hun kinderen op een school moeten inschrijven. In de afgelopen jaren waren er zelfs ouders die de hele avond op het schoolterrein doorbrachten om verzekerd te zijn van een plaats voor hun kind. Het probleem begint al vanaf de inschrijving voor het kleuteronderwijs.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April