starnieuws

India op weg naar vernieuwing

14 Aug 2014, 00:00

Straatbeeld van Delhi met op de achtergrond de uitbreiding van de metro. (Foto: Edward Troon)
India herdenkt op vrijdag 15 augustus vol goede moed zijn 68ste Onafhankelijkheidsdag. “De algemene verkiezingen die de Bharatiya Janata Party (BJP) en minister-president Narendra Modi aan de macht hebben gebracht, zorgen voor een nieuwe dynamiek”, zegt Vijay Satokar, adjunct-hoofdredacteur van de Press Trust of India (PTI), het grootste lokale persbureau. Hij benadrukt dat de media hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Volgens de journalist heeft de bevolking zijn hoop gevestigd op de nieuwe regering, met een stevige meerderheid in het parlement, die haar in staat stelt om slagvaardig te zijn.

De adjunct-hoofdredacteur beschrijft de Indiase premier als een man die zijn kunnen al heeft bewezen. “Modi heeft een goede neus voor ondernemerschap en als chief minister heeft hij de deelstaat Gujarat vooral economisch goed geleid”. Satokar merkt op dat na de verkiezingen de Bombay Stock Exchange Sensitive Index (BSE Sensex) zich met nieuwe records positief heeft hersteld, waardoor het vertrouwen bij het bedrijfsleven is teruggekeerd en dat heeft de Indiase Roepie gestabiliseerd.

Belemmering voor economische groei
Ajay Shriam, voorzitter van de Confederation of Indian Industry (CII), geeft aan dat het uitermate noodzakelijk is om te komen met een stimuleringspakket voor investeringen en ondernemerschap. "We dringen er bij de regering op aan systemische en structurele hervormingen door te voeren, omdat we geloven dat India in een gunstig investeringsklimaat een groeipercentage van meer dan 6% kan bereiken.”
De economen van de CII, het overkoepelende orgaan van de Indiase private industrie, klagen over de vele drempels om te kunnen investeren. Een van de belemmeringen voor buitenlandse beleggingen in India blijft het vestigingsklimaat en daarnaast is het land enkele plaatsen gedaald op ranglijst van de Wereldbank voor het gemak van zakendoen. “Zelfs op het gebied van de handel tussen de verschillende deelstaten, zijn er barrières”, zegt econoom Bidisha Ganguly.

De CII wil ten eerste samen met de overheid alle lokale belemmeringen elimineren en daarna helpen om de export naar opkomende landen in Afrika en Latijns-Amerika op te voeren. “De toekomst ligt buiten onze grenzen”, benadrukt econoom Bhatia Neeja. Ze is van mening dat met een mentaliteitsverandering, India een grotere rol in de mondiale economie zal spelen. Dit betekent dat het land niet alleen op de binnenlandse consumptie mag blijven vertrouwen.

Economie herstructureren heeft prioriteit
"Het doel van de nieuwe regering is een grote herstructurering van de economie", zegt Vijay Kumar Singh, minister van Staat voor Buitenlandse Zaken en Indiase Diaspora. Hij is van mening dat het land wordt geconfronteerd, “met dezelfde problemen als elk ander ontwikkeld land met een grote bevolking”. Over het ondernemingsklimaat zegt hij dat, “India zijn best doet en de hoogste prioriteit is hoe het nieuwe business model in het buitenland te projecteren, evenals buitenlandse investeerders aan te trekken”. Zonder namen te noemen voegt Singh eraan toe dat het Indiase business model vriendelijker is dan van vele andere landen met stereotype of agressieve economische zienswijzen.

Naast buitenlandse betrekkingen en diaspora beleid heeft de gepensioneerde generaal Singh ook de taak om de zeven armste noordelijke deelstaten, alom bekend als de ‘Seven Sisters’ tot ontwikkeling te brengen. De politicus wil zich inzetten om de kiezers te voorzien van verbeterde elektriciteit, gezondheidszorg, wegen, drinkwater en communicatie. Om de armoede te bestrijden zal de regering investeren in onderwijs, vakopleidingen en werkgelegenheid. Tot besluit vergelijkt de minister de aanpak van de economie met die van de verkeerscongestie in New Delhi: "je moet geduld hebben".

Edward Troon

Advertentie