starnieuws

Podosiri-open dag Moengo geeft inzicht in mogelijkheden

10 Aug 2014, 11:00

Podosiri open dag in Moengo.
De Pater Ahlbrinck Stichting (PAS) heeft voor planters en verwerkers van podosiri zaterdag een open dag gehouden in Moengo. De activiteit is redelijk bezocht door de gemeenschap van Moengo. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hield een presentatie over het telen van podosiri. Verschillende organisatie vanuit Paramaribo hebben geparticipeerd aan deze open dag, waaronder gezondheidsinstellingen en de bankinstelling Godo. Deze activiteit was een voorloper op de grote podosiri-beurs die in november gehouden zal worden.

Directeur van de PAS, Christien Naarden, zegt dat dit programma vanaf vorig jaar in Moengo wordt uitgevoerd door de PAS en Cotmar. Deelnemers worden in de gelegenheid om stabiele ondernemers te worden. Een belangrijk onderdeel van dit programma is het volgen van vaktrainingen. Diverse producten gemaakt van podosiri werden tentoongesteld en verkocht. Naast de traditionele producten als sap en cake, werden ook voor Suriname innovatieve producten als jam, cup cakes, cocktails, soep, gummy’s en sieraden gepresenteerd.

De ondernemer Juliet van Cooten is directeur-eigenaar van het bedrijf Mawina Podosiri. Zij timmert al vijf jaar aan de weg. Van Cooten begon haar bedrijf na een training te hebben gevolgd bij de PAS. De ondernemer produceert uit podosiri jam, ijsjes en cake. Toch vreest zij voor het voortbestaan van haar bedrijf. Ondanks de afzet bij de winkels in Moengo, draait het bedrijf niet optimaal. “Al vier jaren heb ik stroom aangevraagd bij EBS. Deze heb ik tot van vandaag nog niet gekregen. Doordat het bedrijf niet is aangesloten op het elektriciteitsnet, is de koeling van de meeste producten niet gegarandeerd".

Naast de informatie die verstrekt is, zijn er ook activiteiten ontplooid door crècheleidsters en bejaardenverzorgers. De medewerkers van Cotmar hebben 35 seniorenburgers en peuters gezellig beziggehouden. Irene Poina zegt een prettige dag te hebben gehad. “Ik heb bingo leren spelen en heb ik ook nog gewonnen”, vertelt de zestigplusser blij. Zij zegt veel te hebben opgestoken tijdens de open dag.

Letitia Pinas

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April