starnieuws

Venezuela sluit Colombiaanse grens elke nacht

10 Aug 2014, 01:00

In het grensstadje San Cristobal is het eerder dit jaar gekomen tot dagelijkse botsingen tussen demonstranten en politie. (Foto: AFP)
Venezuela zal vanaf maandagnacht zijn grens met Colombia sluiten in een poging om de grootschalige smokkel van benzine en voedsel tegen te gaan. De regering zegt dat tonnen goederen die in Venezuela zijn geproduceerd en zwaar worden gesubsidieerd, in Colombia worden verkocht tegen veel hogere prijzen.

Het tekort aan veel dagelijkse goederen in het westen van het grensgebied van Venezuela heeft dit jaar al geleid tot anti-regeringsprotesten. De sluiting van de grens is overeengekomen met de Colombiaanse regering. President Nicolas Maduro heeft met zijn Colombiaanse ambtgenoot Juan Manuel Santos, gesproken over de maatregelen op een top op 1 augustus.

De 2.200 kilometer lange grens is tussen tien uur ’s avonds en vijf uur in de ochtend gesloten. Transportvoertuigen, waaronder bestelwagens en vrachtwagens, zullen tussen zes uur ’s middags en vijf uur in de ochtend de grens van Venezuela naar Colombia niet mogen oversteken.

De grensoverschrijdende smokkel is ook een probleem voor Colombia. Het land verliest enorm aan belastingen en klagen de lokale ondernemers over de oneerlijke concurrentie. De winsten uit de goederensmokkel worden vaak gebruikt om drugsbendes en de linkse guerrilla's te financieren. Voor dit jaar is er al meer dan 40 miljoen liter benzine en 21.000 ton voedsel in beslag genomen.

"De goederen stonden klaar om gesmokkeld te worden over de grens", zei het hoofd van de Venezolaanse Strategische Operationele Commando, Vladimir Padrino Lopez. “De in beslag genomen hoeveelheid voedsel is genoeg om 700.000 mensen voor een maand te voeden,” voegde hij eraan toe.

Maduro’s regering subsidieert benzine en veel dagelijkse voedingswaren zoals melk, rijst en pasta's, die worden verkocht tegen gecontroleerde prijzen. Het lijkt er echter op dat zeker 40% van de in Venezuela geproduceerde goederen uiteindelijk aan de andere kant van de grens belanden.

De ontevredenheid over het tekort aan levensmiddelen, alsook de welig tierende criminaliteit en de hoge inflatie, heeft in januari ertoe geleid dat duizenden mensen in de westelijke Venezolaanse staten van Tachira en Merida de straten opgingen om te protesteren. De demonstraties hebben zich daarna snel verspreid naar de rest van Venezuela, die met vergelijkbare problemen wordt geconfronteerd.
De oppositie verwijt het mislukte linkse beleid van de afgelopen 15 jaar – dat begon met de overleden president, Hugo Chavez - voor de economische crisis in het land.

Advertentie