starnieuws

Politiemannen beweren onschuldig te zijn in moordzaak Molius

04 Aug 2014, 22:00
De politiemannen Haroenmohamed Nabibaks en Anielkoemar Kalipsingh hebben op de rechtszitting van maandag in hun laatste woord aangegeven dat zij reeds twee jaren lang onschuldig vastzitten. Tegen elk van deze verdachten is eerder voor afpersing en wederrechtelijke vrijheidsberoving van Celius Molius, zes jaar celstraf geëist. Voor de gekwalificeerde doodslag van de Haïtiaan is veertien jaar geëist. Beiden ontkennen enige betrokkenheid gehad te hebben in deze zaak.

Raadsman Benito Pick voerde aan dat buitenlandse deskundigen in deze zaak aangegeven hebben dat er onherstelbare fouten op de plaats delict zijn gemaakt. Hierdoor hebben de verdachten geen eerlijk proces, vindt de advocaat. Zo was de plaats waar het lichaam is ontdekt, niet afgeschermd. Hoe de hulzen daar gevonden zijn, is niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat deze achteraf zijn gelegd. De hulzen lagen binnen een straal van 80 centimeter verspreid van elkaar. De hulzen werden later gevonden. De wijze waarop op het slachtoffer geschoten is, is volgens Pick niet onderzocht. Ook de schietrichting is niet vastgesteld. De advocaat merkte op dat er geen onderzoek is verricht naar dna-materiaal in deze zaak. Verder voerde Pick aan dat er bij het onderzoek geen ontlastend materiaal is verzameld.

Slecht onderzoek verricht
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de politiemannen de feiten gepleegd met kennis en middelen die zij van het Korps Politie Suriname hadden. De verdachten ontkennen schuldig te zijn.
Het OM deelde eerder mee dat beide verdachten een goed scenario in elkaar hebben gezet. Met deze handelingen hebben zij veel schade toegebracht aan het politiekorps. Het OM benadrukte dat de mannen weloverwogen hebben gehandeld, het slachtoffer doodschoten en hem gedumpt hebben. Hij werd op 29 maart 2012 langs de Nieuw Weergevondenweg gevonden. Meer dan vijftien getuigen hebben deze verdachten herkend op het beeldmateriaal. De Forensische Opsporing kreeg van het OM een dikke onvoldoende, omdat zij geen onderzoek kon plegen op spullen. Deze waren al geïnfecteerd, omdat velen ze aangeraakt hadden.

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Onderzoeksbureau hebben grove nonchalance geconstateerd in het onderzoek naar de moord op Molius. Zij vinden dat er ook onjuiste gegevens zijn aangeleverd door de Forensische Opsporing van het Korps Politie Suriname. De twee politiemannen hebben vanaf het begin enige betrokkenheid bij deze zaak ontkend.
De handen van het slachtoffer waren geboeid en het lichaam vertoonde tekenen van misdrijf. Hij is door kogels om het leven gebracht. Ooggetuigen hebben verklaard dat het slachtoffer van huis was meegenomen door deze twee agenten.

Op 20 oktober doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Advertentie