starnieuws

Onderzoeksteam vindt nog menselijke resten MH17

01 Aug 2014, 17:00

Onderzoekers bij wrakstukken van de Boeiing 777 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne. (Foto:AP)
Een team van 70 Nederlandse en Australische forensische deskundigen heeft menselijke resten gevonden op de rampplek van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. Ze hebben de resten ontdekt tijdens de eerste dag, vrijdag, dat ze het hele rampgebied van ongeveer 35 vierkante kilometer in het conflictgebied vrijwel ongestoord konden bezichtigen.

Eerdere zoektochten hebben geresulteerd in 227 lijkkisten met de stoffelijke resten van de 298 slachtoffers die er op 17 juli omkwamen tijdens de vliegramp. De lijken zijn overgebracht naar Nederland waar ze zullen worden geïdentificeerd. Bij twee slachtoffers is dat intussen gelukt. De Boeiing 777 van Malaysia Airlines is gecrasht nadat zij van Amsterdam was opgestegen met als bestemming Kuala Lumpur.

Nog steeds wordt in het buurt van het rampgebied gevochten. Donderdag zijn bij die schermutselingen tien Oekraïense soldaten gedood. De gevechten tussen regeringstroepen en pro-Russische separatistische rebellen hadden eerder verhinderd dat de onderzoekers het gebied konden bereiken.

De onderzoekers konden het gebied vandaag betreden nadat Oekraïne eenzijdig zijn militaire operaties tegen de rebellen in de regio Donetsk heeft gestaakt. Het is nu onduidelijk of het Oekraïense leger of separatistische krachten het gebied controleren. De gevechten in de buurt gaan echter onverkort door.

Het hoofd van het onderzoeksteam, Pieter-Jaap Aalbersberg, heeft aangegeven dat ze de eerste werkdag op de plek hadden voltooid. De stoffelijke resten die ze hebben aangetroffen, zullen ook naar Nederland worden overgevlogen. Er is niet bekendgemaakt om hoeveel resten het gaat.

De Nederlandse onderzoeker zei dat de missie verhuist naar een andere basis, Soledar, in de stad Donetsk. Met 16 voertuigen zijn de onderzoekers naar de rampplek gereisd, buiten het dorp Grabove. Ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn meegereisd. Regelmatig was er artillerievuur ergens in de verte te horen tijdens de werkzaamheden, meldt persbureau AP.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April