starnieuws

Tweede vluchtrecorder AH5017 gevonden

26 Jul 2014, 20:00

Franse soldaten in Mali hebben ook de tweede vluchtrecorder van de neergestorte MD-83 geborgen. (Foto: Getty Images)
De tweede zwarte doos van vlucht AH5017 van Air Algerie is gevonden in Mali. De eerste vluchtrecorder was al vrijdag geborgen. Het toestel met 116 mensen aan boord is donderdag neergestort. Franse soldaten die in Mali gestationeerd zijn, waren als eersten op de rampplek waar zij het verkoolde vliegtuigwrak vonden. Er waren geen overlevenden.

Een VN-team is naar de rampplek gestuurd voor onderzoek. Donderdag vroeg verloren luchtverkeersleiders het contact met het vliegtuig, nadat de piloten melding hadden gemaakt van hevige zandstormen.

Frankrijk heeft het aantal slachtoffers van zijn onderdanen aan boord zien stijgen van 51 naar 54. Aan boord van vlucht AH5017 was ook een Frans gezin van tien personen.

Onweersbuien die zich uitstrekken tot 15 kilometer in de lucht kunnen turbulentie, ijsvorming op de vleugels en bliksem veroorzaken. Het vliegtuig, een McDonnell Douglas MD-83, was gecharterd van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Swiftair. Het vloog van de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou, naar Algiers.

De Franse president François Hollande heeft gezegd dat alle stoffelijke overschotten van de slachtoffers van rampvlucht AH5017 zullen worden overgebracht naar Frankrijk. Intussen zijn meer Franse troepen aangekomen in Mali waar ze zullen helpen bij het onderzoek naar het vliegtuigongeluk. Troepen van een VN-vredesmacht hebben de rampplek, in de buurt van de grens van Burkina Faso met Mali, al afgebakend en beveiligd.

Advertentie