starnieuws

Nederland wil straf aan daders indien MH17 is neergehaald

25 Jul 2014, 04:00

Met alle eerbetoon worden de lichamen overgebracht naar Nederland. (Foto: NBC News)
De Nederlandse regering vindt dat wanneer het vastgesteld is dat MH17 van de Malaysia Airlines niet door een ongeluk is neergestort, "dan mogen de daders en medeplichtigen hun gerechtelijke straf niet ontlopen. Dat zijn wij de slachtoffers en hun nabestaanden verplicht", schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in een zeven pagina's tellende brief aan het Nederlandse parlement. Hierin wordt de stand van zaken gegeven sinds het neerstorten van het toestel op 17 juli op Oekraïens grondgebied. 298 onschuldige mannen, vrouwen en kinderen, onder wie 194 Nederlanders, hebben hun leven verloren.


Parallel aan het technische onderzoek is er ook strafrechtelijk onderzoek in gang gezet. Het Nederlandse onderzoek houdt op dit moment in dat alles in het werk wordt gesteld om de toedracht vast te stellen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft het voortouw genomen in goede internationale samenwerking met andere getroffen landen. Deze samenwerking ziet allereerst op het vergaren en delen van informatie. De vraag welke landen vervolging zullen instellen en voor welke feiten, zal gaandeweg het onderzoek worden bezien en uitgewerkt, zeggen de bewindslieden.

In het kader van het strafrechtelijke onderzoek vindt op 28 juli een overleg plaats bij Eurojust in Den Haag. Daarvoor zijn deelnemers uitgenodigd uit alle landen die slachtoffers van de vliegramp te betreuren hebben. Ook Oekraïne is uitgenodigd voor het overleg. Het doel van de bijeenkomst is om te komen tot een zo intensief mogelijke samenwerking tussen alle betrokken landen.
In de brief wordt duidelijk gemaakt dat de vliegramp een keerpunt betekent in de relatie tussen de Europese Unie (EU) en Rusland. Over de scherpe sancties die de EU tegen Rusland wil nemen, zal eind juli worden gestemd.

Op dit moment is prioriteit om de lichamen van de slachtoffers naar Nederland over te brengen, waar de identificatie zal plaatsvinden. Er bevonden zich 203 body bags in de koelwagons. "Dit geeft echter geen zekerheid over het aantal geborgen lichamen. Ook nu een aanzienlijk deel van de stoffelijke overschotten van de plek des onheils is gehaald, blijft volledige, vrije en veilige toegang tot de rampplek essentieel. Er zal alles aan gedaan worden de resterende stoffelijke overschotten te traceren en eveneens terug naar Nederland te brengen, evenals alle persoonlijke bezittingen van de overledenen", schrijven de ministers.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April