starnieuws

Chinese president tekent olieverdrag met Venezuela

22 Jul 2014, 16:00

President Xi Jinping en zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro zijn diverse handelsovereenkomsten aangegaan. (Foto: AFP)
President Xi Jinping van China heeft een aantal handelsovereenkomsten met Venezuela getekend. Het gaat om olie en andere delfstoffen. In de deals zit een kredietlijn van US$ 4 miljard in ruil voor Venezolaanse ruwe olie en andere producten.

De overeenkomsten zijn getekend aan het eind van het vier landen bezoek aan Latijns-Amerika van het Chinese staatshoofd. Xi heeft al belangrijke overeenkomsten gesloten in Argentinië en Brazilië. Hij is vertrokken uit Venezuela en zal Cuba nu aandoen.

In Argentinië is de Chinese leider een deviezenruil van US$ 11 miljard overeengekomen, waarmee hij de regering van president Cristina Fernandez de Kirchner voorziet van het broodnodige geld. Argentinië is sinds 2001 buitengesloten van de internationale kapitaalmarkten.

President Xi heeft op een top in Brazilië ook geholpen bij de lancering van een nieuwe ontwikkelingsbank van de andere opkomende machten van de BRICS groep - Brazilië, Rusland, India en Zuid-Afrika. De nieuwe bank is bedoeld als een alternatief voor de westerse gedomineerde Wereldbank.

Chinese expansie
De Chinese handel met Latijns-Amerika is snel gegroeid. Het land is nu de op een na grootste handelspartner van Argentinië en Cuba. Sinds 2009 is het Aziatisch land de grootste handelspartner van Brazilië. Na de Verenigde Staten van Amerika is China de grootste markt voor Venezolaanse olie.

Volgens analisten is het onderliggende doel van het bezoek van Xi om meer natuurlijke hulpbronnen uit Latijns-Amerikaanse landen op de lange termijn veilig te stellen voor het voeden van de economische expansie van China. In Cuba zal president Xi praten met zijn ambtgenoot Raul Castro. China en Cuba onderhouden al lange tijd nauwe politieke banden. In het verleden heeft China het communistisch land genereuze handelskredieten verschaft.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April