starnieuws

BRICS-bank komt in Shangai met roulerend leiderschap

16 Jul 2014, 00:00

De leiders van de BRICS-landen in Fortaleza. Van links naar rechts de Russische president Vladimir Poetin, de premier van India Narendra Modi en de presidenten Dilma Rousseff (Brazilië), Xi Jinping (China) en Jacob Zuma (Zuid-Afrika). Foto: O Globo
De vijf BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) hebben dinsdag in Fortaleza een akkoord bereikt over de oprichting van de ontwikkelingsbank. De groep van de opkomende machten met 43% van de wereldpopulatie zal als startkapitaal US$ 50 miljard opbrengen, terwijl een fonds van US$ 100 miljard aan deviezenreserve wordt opgezet.

Diverse Braziliaanse en internationale media zoals Al Jazeera, Associated Press en Reuters melden dat tot het laatst nog is onderhandeld over waar de bank komt te staan en wie welke positie zal bekleden. Ook de initiële inbreng van de landen was onderwerp van discussie. De bank zal komen te staan in Shanghai en moet gezien worden als alternatief voor het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, die gedomineerd worden door Europa en Amerika.

De BRICS-landen hebben ook Zuid-Amerikaanse leiders uitgenodigd om over de mogelijkheden van de bank en andere vraagstukken van gedachten te wisselen. President Desi Bouterse is aan het hoofd van een delegatie eveneens in Fortaleza, Brazilië. Voor woensdag is er een sessie gepland met de staatshoofden en de presidenten van de BRICS-landen.

De leiders van de vijf BRICS-landen hebben een verklaring getekend over de oprichting. De eerste president van de de BRICS-bank zal uit India komen, terwijl een Braziliaan de voorzitter wordt van het bestuur. De Braziliaanse president Dilma Rousseff legt uit dat het opzetten van een valutareserve belangrijk is als een soort vangnet ter bescherming van elkaars economieën bij crises. De vier andere landen die de verklaring getekend hebben, zijn de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese president Xi Jinping, de Indiase premier Narendra Modi en de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April