starnieuws

SVB wil met dubbele nationaliteit op WK 2018

14 Jul 2014, 01:00
John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB), denkt dat het mogelijk is om met een nationaal elftal deel te nemen aan het volgende Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland. Hij heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons een uitgewerkt voorstel gestuurd over dubbele nationaliteit. De SVB verzoekt het 16-pagina's tellende voorstel als ingekomen stuk op de agenda te plaatsen "en indien het u belieft in behandeling te nemen en te verheffen tot een door DNA ingediend initiatiefvoorstel".

In het schrijven aan Simons stelt Krishnadath dat tijdens het zondag afgesloten WK Voetbal 2014 het vraagstuk van de dubbele nationaliteit wederom tot een hoofdissue is geworden. Ook de wereldpers heeft aandacht besteed aan de nationaliteiten van elftallen. In het team van Algerije hadden 17 van de 23 spelers de Franse nationaliteit. In het wetsvoorstel wordt aangehaald dat naturalisatie tegenwoordig ontoereikend is om te voldoen aan de behoefte van ingezeten personen met Surinaamse familieleden en personen die op andere wijze een hechte band hebben met de samenleving. Er wordt een wetswijzing in de Wet op nationaliteit en ingezetenschap voorgesteld. De Surinaamse nationaliteit kan ook om redenen van staatsbelang worden verleend of van rechtswege kan worden verkregen.

"Suriname heeft gezien het groot aantal topvoetballers met Surinaamse roots in het buitenland een reële kans om als land vertegenwoordigd te zijn bij het volgende WK dat in 2018 te Rusland gehouden zal worden". Krishnadath zei in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC zondagmiddag dat sport veel geld kost. Om een team uit te zenden voor een wedstrijd in het buitenland is gemiddeld US$ 35.000 nodig. De SVB komt met diverse plannen om fondsen te vormen, waaronder de bouw van een nieuw stadion met een 'shopping mall'. Ook betaald voetbal is een serieuze optie.

Advertentie