starnieuws

Nabeschouwing troostfinale

13 Jul 2014, 04:00
Nederland heeft de troostfinale van het WK voetbal gewonnen door gastland Brazilië met 3-0 te verslaan. Het Estadio Nacional de Brasilia, het strijdtoneel van deze wedstrijd, stond er mooi bij en verklapte de stille hoop van het Braziliaanse publiek, maar Oranje kwam, zag en overwon.


Nederland heeft tactisch een zeer sterke wedstrijd gespeeld en het al wankelende Brazilië de 'knock-out punch' toegebracht. Deze overwinning heeft alle twijfels over de plaats van het Braziliaanse voetbal weggenomen. Het voetbal van het land dat als enige vijfmaal de wereldbeker won, ligt op zijn gat en is toe aan een grondige herziening. Voor de tweede keer op rij had bondscoach Scolari geen antwoord op het spel van de tegenstander. Voetballers als David Luiz en Maicon die bij grote clubs acteren, leken net beginnelingen die de basisvaardigheden nog niet machtig zijn. Het optreden van de gele kanaries tijdens dit WK heeft aan het licht gebracht dat er iets fundamenteels mis is met het Braziliaanse voetbal.

Van Gaal heeft met heldere instructies de wedstrijd naar zijn hand gezet en aangetoond dat voetballen een teamsport is. Als team heeft Oranje in het hol van de leeuw het karwei geklaard en beslag gelegd op de bronzen medaille. Brazilië bleek voor de tweede keer in WK-verband een maatje te klein voor Nederland. Uitgaande van de prestatie van Nederland op twee opeenvolgende eindrondes, kan gesteld worden dat dit land een duidelijke voetbalvisie heeft met een structurele aanpak. Oranje heeft zich ontpopt tot een gevreesde tegenstander.

Mireille Hoepel

Advertentie

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April