starnieuws

Fiesta del Fuego afgesloten: 'De duivel is gevallen'

10 Jul 2014, 14:00

Satan is vernietigd bij de afsluiting van 'Fiesta del Fuego'. (Foto: René Gompers)
“Que se caiga, que se cai'ga!” riep de enthousiaste menigte. “Hij is gevallen. De duivel is gevallen!” klonk het in koor terwijl het metershoge idool van satan instortte. Met ‘la quema del diablo’ is de 34ste editie van Fiesta del Fuego afgesloten. Het vuur van de verbranding verlicht het pad naar het volgende festival in 2015. Suriname was dit jaar het middelpunt van het cultuur- en artistiek evenement.

Een week van kunst- en cultuur, mystiek, symposia, culturele en zakelijke uitwisselingen is op woensdag afgesloten met het ‘Desfile de Fuego’. De Surinaamse brassband One Chance hield drummend en dansend de aandacht gevestigd op Suriname. De ‘parade van vuur’ heeft echter het eindpunt, een plein tegenover de haven van Santiaga de Cuba, niet bereikt. Op een bepaald moment was het haast onmogelijk op door de opgekomen massa te komen en is besloten de route naar de ‘waterkant’ te verkorten. Maar dat heeft de pret op geen moment minder doen worden.

Op het plein werd kermis gehouden. Optredens hebben tot de kleine uurtjes het volk vermaakt. Na het instorten van satan werd vuurwerk afgeschoten door het leger. Het feest was compleet. “Wij gaan dansen op je graf”, zongen de Cubanen terwijl ze dansend in ‘treintje’ om de restanten van het vuur gingen. Daarna werd Yemaya, de zeegodin zingend eer en dank gebracht voor “het vuur dat gehaald is aan de zee om een eind te maken aan de duivel.” Het vuur verlicht het pad naar het volgende festival. De 35ste Fiesta del Fuego is opgedragen aan Santiago de Cuba. In 2015 viert de stad zijn 500-jarig bestaan.

René Gompers

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April