starnieuws

Fifa schorst Nigeria

10 Jul 2014, 12:00

Het Nigeriaans elftal (Foto: Getty Images)
De internationale voetbalbond Fifa heeft Nigeria geschorst. Het verbod betekent dat geen enkel Nigeriaans team, ook clubs, internationale wedstrijden mag spelen. De schorsing volgt na berichten dat de overheid van het Afrikaans land zich mengt in de voetbalbond.

De Fifa had de Nigeriaanse regering tot dinsdag gegeven om het ontslagen directieteam van de voetbalbond van het land, NFF, recht te trekken. Vorige week bleek dat de NFF was ontbonden en was vervangen door één beheerder. In een verklaring zegt de Fifa dat de schorsing zal worden opgeheven zodra er een goed gekozen uitvoerend NFF-comité is, de algemene vergadering en de leiding van de NFF in staat zijn te werken zonder enige inmenging in hun zaken.

"Tijdens de periode van schorsing, mag de NFF niet worden vertegenwoordigd in regionale, continentale of internationale wedstrijden, ook niet op clubniveau, of in vriendschappelijke wedstrijden," luidt de verklaring van de wereldvoetbalbond. De schorsing heeft direct effect op de deelname van Nigeria aan de Wereldkampioenschappen vrouwen onder de 20. Dat toernooi begint op 5 augustus.

De Nigeriaanse regering zegt dat haar handeling noodzakelijk was tijdens een gerechtelijke procedure die tegen de voetbalbond werd gevoerd. De NFF-voorzitter Aminu Maigari is daarbij gearresteerd bij zijn terugkeer van het WK in Brazilië.
Het lukte het Nigeriaans elftal om de tweede ronde van het WK in Brazilië voor de derde keer in te halen. Eerder deed het dat in 1994 en 1998.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April