starnieuws

Spirituele ceremonies voor zegen op Cuba

09 Jul 2014, 02:00

De Djarang Kepang groep Young Riders offert een gekookt ei aan de zeegodin. (Foto: René Gompers)
Het bruist van culturele activiteiten in en rond Santiago de Cuba tijdens Fiesta del Fuego. Suriname is goed vertegenwoordigd op de verschillende locaties. De laatste twee dagen stonden in het teken van eer brengen en zegen ontvangen van Cubaanse heiligen. De spirituele ceremonies vonden plaats in de bergen en aan de zee.

Op de bergformatie ‘El Cubre’ hebben de Marrons kracht ontvangen van ‘El Cimaron’. Het monument staat op de top van een berg en is ter herdenking van de eerste slavenopstanden tegen de Spaanse kolonisten. De rebellie begon in deze provincie en heeft geleid tot de afschaffing van de slavernij op Cuba. In deze streek werd er koper (cubre) gemijnd door de slaven uit Afrika. De streek staat ook bekend om ‘La Virgen de la Caridad del Cobre’, een plaatselijke heilige. Zij werd op zee ontdekt tijdens een storm in 1612. Het Mariabeeld dat echt haar op had en kleren aan had, was kurkdroog toen het uit het water gevist werd. Het beeld liep vaker weg tot dat het in ‘El Cubre’ tot ‘rust’ kwam. Voor deze heilige is een basiliek gebouwd.

‘El Cimaron’ zou in eerste instantie dicht bij de heilige neergezet worden maar op aanwijzing van een Cubaanse ziener werd het beeld op de top van een andere berg geplaatst. ‘El Cimaron’ staat hoger dan de basiliek.
Jaarlijks trekken nazaten van de Afrikaanse slaven naar de berg om te putten uit ‘enganga’, de kracht van de voorouders die hebben gevochten voor vrijheid. De Surinaamse nazaten zijn na meer dan veertig jaren weer op de berg geweest. De eerste groep Marrons is in 1982 voor het eerst bij ‘El Cimaron’ geweest. Met een vuurdans werd eer betoond. Daarna werd de groep ingezegend met rum, het ‘water dat leven bevat.’ De zegen werd proestend met het publiek gedeeld.

Op woensdagmiddag hebben participanten offers gebracht aan zeegodin Yemaya. De offers varieerden van fruit tot dure drank. Met ‘winti’ probeerden de groepen in de gunst te komen van de zeegodin. De zee bleef echter lange tijd woest maar slokte gretig de offers op. Af en toe probeerde ze de offer-brengers mee te sleuren. Suriname was met twee groepen goed vertegenwoordigd. Okobua heeft aan de godin een pakket van drank en fruit uit Suriname en Cuba aangeboden. Djarang Kepang groep Young Riders heeft na een optreden een gekookte ei geofferd. In het ei zijn enkele geesten verzameld die de godin zullen vermaken. Met de offers wordt licht en vuur van de godin afgesmeekt. Deze worden meegenomen naar het centrum van Santiago de Cuba. Woensdag wordt het vuurfeest afgesloten met het verbranden van de duivel.

René Gompers

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April