starnieuws

'Sukuk' biedt mogelijkheid tot winstdeling in plaats van rente

07 Jul 2014, 01:00
Met de voor Suriname nieuwe beleggingsvorm Sukuk zullen rentedragende bankkredieten vervangen worden door risicodragend kapitaal dat winstdeling oplevert. Deze financieringsvorm stelt moslims en anderen in staat om hun kapitaal, dat bij commerciële banken tegen rente wordt afgezet, halal (rein) te houden. Bovendien verdienen ze op deze manier meer met hun spaargeld.

De officiële launch van Sukuk in Suriname vond zondagavond plaats in hotel Mariott en geschiedde ter gelegenheid van 15 jaar Intermed. Deze beleggingsvorm wordt gepromoot om de eigen groei van de Intermedbedrijven te bewerkstelligen. Feit is dat dit jaar ruim US$ 1,2 miljoen aan de banken wordt afgedragen in de vorm van aflossingen en rente. Dit geld wil de bedrijvengroep voortaan liever omzetten in winstuitkeringen. De launch is bewust tijdens de Ramadan gedaan, omdat tijdens de vastenmaand alles moet worden gereinigd: zowel de lichamelijke, mentale als spirituele staat. “Dit is een mooie gelegenheid om ook kapitaal te reinigen,” zegt CEO Jim Rasam van Intermed.

Belangrijke principes
Sukuk is een oeroude islamitische beleggingsvorm, waarbij er sprake is van een winstdeling en niet van rente, geheel volgens de regels van de Shariah en dus halal. Het is gebaseerd op het islamitische principe dat Allah de handel heeft toegestaan, maar de rente heeft verboden. In de Surah Al Baqarah vers 275 staat in dit verband het volgende aangegeven: Degenen die van de rente eten zullen niet anders opstaan als degene die opstaat en door de Satan tot bezetenheid is geslagen. Dat is omdat zij zeggen: "Handel is te vergelijken met rente“. Maar Allah heeft de handel toegestaan en de rente verboden. En wie nadat de vermaning van zijn Heer tot hem is gekomen stopt: voor hem is wat hij al heeft, zijn zaak is aan Allah, maar wie het herhaalt: zij zijn de bewoners van de Hel, zij zijn daarin eeuwig levenden.
Een ander belangrijk principe van sukuk is dat er goederen of onroerend goed als dekking tegenover moeten staan, waarbij de goederen en het onroerend goed voor halal doeleinden bestemd moeten zijn, dus niet voor bijvoorbeeld gokken. “Het is altijd gekoppeld aan goederen of onroerend goed, dit in tegenstelling tot obligaties of het piramidespel,” benadrukt Rasam.

Oeroud systeem
Sukuk is een eeuwenoud systeem: reeds in het jaar 685 gaf de kalief Marwan I, de vierde kalief van de dynastie van de Omajjaden, de eerste sukuk uit om goederen te kopen ten behoeve van de markt in Damascus. In de Middeleeuwen kwamen de Tempeliers tijdens hun kruistochten de sukuk tegen en brachten deze beleggingsvorm naar Frankrijk. Sukuk is het meervoud van Sakk, wat betekent een akte, certificaat of contract waarin afspraken staan met betrekking tot betaalde gelden en overdracht van rechten. Het woord 'cheque' is afgeleid van Sakk. In Suriname heeft Sukuk in 2012 haar intrede gedaan, toen Intermed voor de ontwikkeling van haar nieuwe lijn BBraun drie Sukuk Murabaha met een totale waarde van 65.000 Euro uitgaf, onder andere aan een christelijk koppel. Het koppel verdiende er zo goed aan, dat ze na twee jaar voor een tweede belegging terugkwam. Dit succes heeft gemaakt dat besloten werd de groei van de Intermedgroep in de toekomst verder te financieren met halal geld.

Overigens is het thema ‘Islamitisch financieren’ naar aanleiding van de financiële en
de economische crises in de westerse landen al geruime tijd hot topic. In augustus 2013 bracht Anne Marieke Schwencke van het Nederlands Kenniscentrum Religie en Ontwikkeling in dit kader het rapport Islamitisch financieren: een duurzaam alternatief? uit. Daarin staat onder meer dat islamitisch financieren niet alleen voorbehouden is aan moslimlanden of moslims. In Engeland is een sterke Islamic Finance sector ontstaan, mede door actieve steun van de Britse overheid die hier economische kansen zag liggen. Hoewel nog klein, wordt deze snelgroeiende sector (met 15-20% per jaar) bijzonder serieus genomen. Zo voldoet in Saudi-Arabië intussen ruim 35% van het bancaire kapitaal aan islamitische normen. Naar verwachting zal dit percentage verder toenemen. Ook in Maleisië is de sector sterk aan het groeien en bedraagt de totale omvang van de sector thans 14%.

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April