starnieuws

Cubanen maken kennis met kleurrijke deelnemers festival

06 Jul 2014, 15:12

'One Chance' krijgt staande ovatie op Cuba.
“E’ la hora! E’ la hora!” roept de menigte. “Het is tijd, het is tijd!”, galmt het door de straten van Santiago de Cuba. Met de kreet is de ‘Desfile de Serpiente’ al dansend, roepend en zingend afgesloten. Met de ‘optocht van de slang’ hebben de Cubanen zaterdag kennis gemaakt met de dertig deelnemende landen aan de 34ste Fiesta del Fuego. Suriname staat centraal dit jaar.

Kleurrijk, apart, opvallend, luid of juist zonder geluid kronkelde de culturele stoet door de straten van de stad. Aan belangstelling was er geen gebrek. De Surinaamse diversiteit in etniciteit en cultuur werkte als een magneet op de Cubanen elke keer als de stoet in de buurt was. Velen zijn verbaasd als ze ontdekken dat toch niet alle groepen vertegenwoordigd zijn, zoals de Surinaamse Libanezen en Joden. De deelnemers deden hun uiterste best om hun land uit te dragen. Suriname deed het ‘rustig’ aan maar oogstte desondanks een groot applaus. Een staande ovatie werd gescoord met het optreden van 'One Chance brassband' toen zij ‘Guantanamera’ drumde.

De sfeer zat er helemaal in. Met de wandelende culturele manifestatie is Fiesta del Fuego in een hogere versnelling gekomen. Dat cultuur bij de Cubanen in hoog in het vaandel staat, is overduidelijk. Sinds de opening op 3 juli worden activiteiten massaal bezocht door jong en oud. De volgende optocht is op 9 juli, de ‘Desfile del Fuego’. De groepen gaan wandelen naar het strand alwaar de duivel in brand gestoken zal worden. De opkomst bij het eerste wandelspektakel was immens. Bij de laatste groep sloot de mensenzee zich aan en kondigde de nieuwe fase van het feest aan. “Het is tijd! E’ la hora, E’ la hora!

René Gompers

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April