starnieuws

Jamaica heeft eerste vrouwelijke granman

03 Jul 2014, 02:00

De eerste vrouwelijke granman Gloria Symms met haar wederhelft.
Terwijl de twee grootste marrongemeenschappen, te weten de Aucaners en de Saramacaners, nu zonder een officieel grootopperhoofd zitten, blijkt dat Suriname een grote voortrekkersrol heeft gespeeld op Jamaica, bij de installatie van de eerste vrouwelijke granman in de geschiedenis van de marrons. De installatie van de vrouwelijke Jamaicaanse granman Gloria Symms, heeft op 22 juni plaats gehad in Charlestown, Jamaica.

Een Surinaamse delegatie, onder leiding van waarnemend granman Johannes Ballong van de Aucaners en ambassadeur Fidelia Grand-Galon was eregast bij de plechtigheden. Functionarissen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling waren eveneens aanwezig.

Bijzondere plechtigheid
Te Charlestown is er ook een driedaagse jaarlijkse internationale marronconferentie gehouden. Marron-deskundigen en wetenschappers uit verschillende delen van de wereld waren uitgenodigd om presentaties te doen over de marron, onder leiding van kolonel Frank Lumsden. Dit was de zesde internationale Marron Conferentie, die een bijzonder karakter kreeg door de installatie van de eerste vrouwelijke granman, bewerkstelligd door de marronleiders van Suriname en Jamaica.

De kolonels van ten minste vijf marrongemeenschappen, onder wie de marronleider van Charlestown, Lumsden, de internationale pers, een Hollywood filmploeg, de curator van de University of the West Indies te Kingston, professoren van universiteiten uit Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, de Verenigde Staten van America en drie ministers van het kabinet van premier Portia Simpson, hebben de plechtigheden meegemaakt. Ook andere internationale prominenten uit de Jamaicaanse gemeenschap, zoals de kleindochter van de legendarische reggae artiest Bob Marley, zijn massaal opgekomen om de historische installatie van de vrouwelijke granman zelf mee te maken.

Technische assistentie
Op deskundige en indrukwekkende wijze heeft het traditioneel gezag uit Suriname zich van zijn taak gekweten. De aanstaande granman heeft een half uur voor de publieke installatie een reinigingsritueel ondergaan bij de rivier, samen met haar wederhelft. Nadat ze plaats had genomen, vond de apintiegroet plaats. Dit dient vooraf te gaan aan de uiteindelijke installatierituelen. Daarna zijn op instructie van waarnemend granman Johannes Ballong, de handelingen gepleegd door drummer en apintiedeskundige Frans Ba-Tallie Malontie en basiya Kerie uit Suriname.

Granman Gloria Symms is van Trelanitown, St. James in Jamaica. Zij zal in een vervolgtraject technische assistentie krijgen van het Surinaamse traditioneel gezag, bij haar werk als granman van haar marrongemeenschap. Haar kapiteins en basiya’s dienen nog geïnstalleerd te worden. Haar man en haar directe familie fungeren als zodanig. De Surinaamse overheid - het ministerie van Regionale Ontwikkeling - is bereid de Jamaicaanse overheid op aanvraag, advies te geven over de samenwerking tussen het traditioneel gezag en de overheid.

Ala-D Media

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March