starnieuws

Arjen Robben verontschuldigt zich voor duik tegen Mexico

30 Jun 2014, 11:00

De duik van Arjen Robben krijgt mogelijk een Fifa-staartje. (Foto: AP)
De spits Arjen Robben heeft zich verontschuldigd voor het duiken tijdens de wedstrijd tegen Mexico. Oranje heeft de ploeg van coach Miguel Herrera zondag in een thriller verslagen met 2-1. Robben zegt dat hij echter niet heeft gesimuleerd voor de beslissende penalty.

Klaas Jan Huntelaar heeft de wedstrijd vanuit de stip in blessure-tijd beslist. Coach Herrera heeft Robben ervan beschuldigd dat hij drie keer heeft gesimuleerd in het spel. Aan de Nederlandse pers zei Robben: “Ik moet me verontschuldigen. In de eerste helft nam ik een duik. Die aan het einde was een penalty.”

In de 94ste minuut beging de Mexicaanse aanvoerder Rafael Marquez een fout op Robben. Herrera stelt echter dat de speler van Bayern München niet eens op het veld had mogen zijn om te proberen een penalty te winnen. "Robben dook drie keer," zei hij. "Je moet een man die probeert te bedriegen waarschuwen, en als Robben dat weer deed moest hij worden weggestuurd."

Tegen het einde van de eerste helft werd Mexico opgeschrikt door een mogelijke penalty. Robben viel in het strafschopgebied na een fout van Hector Moreno. De Portugese scheidsrechter Pedro Proenca zag geen fout in die handeling en liet doorspelen. Kort in de tweede helft nam Mexico de leiding nadat Giovani Dos Santos van afstand scoorde.

Robben ging weer tegen de grond in het strafschopgebied na een aanval van Miguel Layún, net voordat Wesley Sneijder met een snoeihard schot zorgde voor de gelijkmaker. Net toen het erop leek dat de wedstrijd zou worden verlengd, snelde Robben naar het strafschopgebied. Marquez stak een voet uit en de arbiter floot voor een strafschop. Huntelaar verzilverde koelbloedig de penalty en trok Oranje daarmee naar de kwartfinale.

Twijfelachtige beslissingen
Verbolgen laat Herrera zich uit: “Waarom koos de Fifa voor een scheidsrechter van dezelfde confederatie als Nederland in plaats van één uit Zuid-Amerika, Azië of Afrika?” De Mexicaanse coach zegt dat de twijfelachtige beslissingen altijd tegen zijn ploeg waren. “ In drie wedstrijden hadden we te maken met verschrikkelijk arbitreren. De man met de fluit heeft ons vernietigd.” Hij wil dat de scheidsrechter commissie een kijkje neemt en “dat de arbiter naar huis gaat, net als wij.”

Marquez zei dat Robben na de wedstrijd had toegegeven dat hij geluk had gehad om de strafschop toegewezen te krijgen. De voormalige Barcelona-verdediger zei: “Ik sprak na de wedstrijd met Robben en hij vertelde me dat het geen penalty was. Hij zei dat de eerste overtreding een penalty was en dat die niet was toegekend.”

Sinds 1994 is Mexico voor de zesde keer tijdens de WK-finalewedstrijden in de tweede ronde uitgeschakeld. Daar tegenover staat dat Nederland alle negen WK-strafschoppen, die hij toegekend kreeg, heeft verzilverd.

De spits van Mexico en Manchester United, Javier Hernandez, herhaalde de gedachten van zijn manager en aanvoerder. "We waren zo dicht bij een doorbraak, maar een zeer twijfelachtige penalty stuurde ons weg," zei hij. "Scheidsrechters zijn mensen, ze maken fouten, maar helaas doen deze fouten soms een heleboel mensen pijn.” Hernandez voegde eraan toe dat ze dit moment achter zich leggen en zich richten op de toekomst.

Tijdens het laatste WK in Zuid-Afrika werden zes spelers gestraft voor duiken. In Brazilië zijn er tot nog toe geen straffen toegekend voor simulatie.