starnieuws

Kwestie Luis Suárez nog niet uitgekristalliseerd

28 Jun 2014, 12:00

Luis Suárez wuift naar zijn fans bij zijn aankomst in zijn land Uruguay. Ook het staatshoofd heeft hem verwelkomd. (Foto: AP)
Oscar Tabárez, coach van het elftal van Uruguay, zal zijn ontslag indienen voor de twee functies die hij bekleedt bij de Wereldvoetbalbond, de Fifa. Zijn besluit heeft alles te maken met de “buitensporige hardheid” van de strafmaatregel tegen zijn sterspits Luis Suárez. Tabárez vindt dat Suárez tot zondebok is gemaakt na zijn straf voor een derde bijtincident.

De 67-jarige Tabárez doet afstand van zijn functies in de Fifa technische studiegroep en het strategisch comité. “Het is niet verstandig om in een organisatie te zitten met mensen die druk hebben uitgeoefend om tot dit besluit te komen.” Op een persconferentie zei de coach dat de schorsing van Suárez meer gericht is op de adviezen van de media. “We kennen de fouten die hij heeft gemaakt, maar er is een andere kant aan deze persoon. De hardheid is overdreven.” Hij voegde eraan toe: “Vaak vergeet je dat de zondebok een persoon is die rechten heeft.”

Voor zijn beet in de linkerschouder van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini, dinsdag, is Suárez geschorst voor negen internationale wedstrijden en mag hij gedurende vier maanden niet deelnemen aan enige voetbal-gerelateerde activiteit. Ook kijkt hij aan tegen een boete van US$ 113.000. De spits van Liverpool werd in april 2013 geschorst voor tien wedstrijden nadat hij zijn tanden had gezet in Chelsea-speler Branislav Ivanovic. Drie jaar daarvoor, in 2010, was hij al gestraft voor het bijten van Otman Bakkal van PSV Eindhoven. Hij speelde toen voor Ajax en moest zeven wedstrijden op de bank zitten.

Hulp en verantwoordelijkheid
Kenny Dalglish, de voormalige baas van Reds, die Suárez in 2011 aankocht voor Liverpool voor bijkans US$ 38 miljoen, vindt dat de speler hulp nodig heeft. “Er moet meer begrip worden getoond voor de 27-jarige.” Tegen de Daily Mirror zei Dalglish dat het zijn overtuiging is dat wanneer je een speler neemt in een voetbalclub, hij jouw verantwoordelijkheid wordt. “Je keert hem niet gewoon de rug toe als hij iets verkeerd heeft gedaan.” Hij denkt niet dat Liverpool zijn speler in de steek zal laten, ongeacht het verbod van de Fifa.

Suárez die intussen terug is in zijn land, is verwelkomd door een grote schare fans die hem hun steun kwamen betuigen. Secretaris-generaal Jerome Valcke van de Fifa heeft intussen ook gezegd dat Suárez hulp moet zoeken. “Hij moet zich laten behandelen,” zei Valcke. “Het is absoluut verkeerd. De eerste keer is het een incident. Meer dan eens is het dat niet. Daarom moet de sanctie tot voorbeeld zijn."

De bond van internationale spelers, Fifpro, zegt dat Suárez alle steun moet krijgen die hij nodig heeft. “De nadruk moet liggen op herstel en serieuze behandeling van de speler.” In een verklaring zegt de Fifpro dat de behandeling deel moet zijn van een sanctie. Volgens de spelersbond is de langdurige schorsing een rechtstreekse inbreuk op zijn recht om te werken.

Ook ‘slachtoffer’ Giorgio Chiellini concludeert de straf van de Fifa “overdreven” is. “Ik heb geen gevoelens van vreugde, wraak of woede tegen Suárez voor het incident op het veld. Het is gebeurd. Op dit moment is mijn enige gedachte voor Luis en zijn familie, omdat ze met een zeer moeilijke periode worden geconfronteerd.”

De Argentijnse wereldkampioen Diego Maradona heeft ook steun betuigd aan Suárez. " Suárez heeft niemand vermoord ... dit is een onrechtvaardige straf, de handeling van een ongelooflijke maffia,” liet hij zich uit.

Gebeten, gestraft, verbannen of niet, de Spaanse Barcelona blijft geïnteresseerd in de Uruguayaanse spits die tot eind oktober niet kan deelnemen aan enige voetbal-gerelateerde activiteit. Barcelona die in zijn team al de Argentijnse Lionel Messi en de Braziliaanse spelmaker Neymar heeft, overweegt Suárez binnen te halen, als de juiste prijs wordt overeengekomen.

Suárez zijn voetbalprestaties leverden hem al ‘speler van het jaar’- awards op van de Professional Footballers' Association and Football Writers'.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April