starnieuws

Minister Hok: Goede vooruitzichten in de mijnbouwsector

18 Jun 2014, 00:00
"Suriname beschikt over een enorme mijnbouw potentie. Het land heeft hout, goud, mineralen en bauxiet. Hoewel sommige essentiële zaken nog niet in orde zijn zoals een ‘standaard mijnbouw overeenkomst’ is er wel een stabiele regering, goede arbeidskrachten en goede infrastructuur aanwezig. Daarom zijn jullie hier. Om zelf te ervaren wat het klimaat is, zodat er geïnvesteerd kan worden in de mijnbouw.”

Zo verwelkomde minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen de deelnemers van de Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie (Surimep) in het KKF-gebouw. Op de internationale beurs zal tot en met 19 juni van gedachten gewisseld worden over de energie- en de mijnbouwsector.
Suriname is volgens Hok zijn bronnen van inkomsten aan het uitbreiden. Er wordt geïnvesteerd in toerisme en de landbouw maar de ‘focus’ is gericht op de mijnbouw. Veertig procent van het bruto nationaal product wordt bepaald door de mijnbouw en maakt 90 procent van de export uit gaf Hok aan.

Lange tijd heeft bauxiet de boventoon gevoerd. Hoewel de inkomsten hieruit drastisch afnemen, zijn er goede vooruitzichten in de mijnbouw. “We hebben vorig jaar grote overeenkomsten afgesloten met Iamgold en Newmont. Staatsolie doet het goed en Grassalco is een rijzende ster”, somde Hok enkele successen op. “We richten ons niet alleen op het spreiden van inkomens uit de mijnbouw maar werken ook aan het beter delen van de winsten.”

De overheid gaat alles wat in de grond ligt in kaart brengen. Voor het einde van het jaar zullen met de nieuwste technieken de geologische kaarten van Suriname bijgewerkt worden, maakte Hok bekend. Behalve de gesteldheid van de Surinaamse bodem zullen ook locaties van mogelijke voorraden van delfstoffen en mineralen van de kaarten af te lezen zijn. “We hebben misschien niet de grootste voorraden in de grond, maar we hebben wel het beste klimaat om succesvol uit te baten wat we wel hebben”, garandeerde Hok.

Advertentie