starnieuws

Presidentieel voorbeeld doet volgen

18 Jun 2014, 10:00
Dat een districtscommissaris (dc) geen politiek op een publiek podium mag bedrijven zou niet eens gezegd moeten worden. Vooral als we ervan uit mogen gaan, dat de dc’s, ook al hebben ze misschien niet de juiste scholing of ervaring, toch op z’n minst een training krijgen over hun nieuwe functie. De deken van de dc’s, Roline Samsoedien, werkt deze ambtenaar in wanneer hij/zij aantreedt. Althans zo wordt in de media aangegeven.

Persoonlijk (dus geheel niet op onderzoek gebaseerd) denk ik, dat dc Samsoedin een prima job doet.
Maar waar gaat het dan mis?
Daar heb ik ook geen wetenschappelijk onderzoek op losgelaten. Maar als we een beetje om ons heen kijken en luisteren dan lijkt de oorzaak toch wel een beetje voor de hand te liggen?
Onze eerste burger, de president van de Republiek Suriname, laat het namelijk ook niet na om bij elke overheidsgelegenheid passie te preken over zijn eigen beleid en waar hij voor staat. Natuurlijk nooit de naam van de partij noemend. Maar als voorzitter van een regeerpartij is het toch niet anders dan partijpropaganda, of in ieder geval net tegen het randje. En als hij het op ‘gedekte’ wijze wil doen dan staat hij wel met een partij-petje op het podium of loopt met die pet over de markt, als president van het volk.
En hoewel een president geen ambtenaar is, is hij de president voor alle burgers van het land; betaald uit staatskas..dus met gelden van alle Surinamers.

Het is natuurlijk ook lastig om zaken gescheiden te houden. En vooral als voorzitter van een partij die de persoon is die de partij naar buiten toe vertegenwoordigt…dat is lastig ja. En er werd voor de verkiezingen nog zo gezegd dat hij zou aftreden als voorzitter van de partij. Het was namelijk een issue tijdens de vorige regeerperiode; vaak is er geroepen dat de president van het land geen voorzitter mocht en kon zijn van een politieke partij. Het was zelfs een issue tijdens de verkiezingscampagne.

Hoewel het tijdens de vorige regering dus een hot-issue was voor de oppositionele partijen (lees: NDP) dat een president geen voorzitter van een politieke partij mag zijn, is, of lijkt het nu geen enkel probleem.
Want behalve de incidentele karikatuur in een enkele krant, waar te zien is dat de president in de war komt met al die ‘petten’, kraait geen enkele oppositionele partij er nu werkelijk naar. Een president die als ‘leider van de revolutie’ en voorzitter van zijn partij tijdens de 25februari-speech de Amerikaanse ambassadeur ‘vrijpostig’ noemt zet zijn volk te schande en gaat buiten zijn boekje. Want op dat moment gebruikte hij classified informatie vanuit zijn functie als president. Gelukkig was er daar een cordon aan partijgenoten en vooral de minister van BUZA die de zaken glad wist te praten en verdere schade wist te voorkomen.

Zie daar burgers van dit land, zie daar uw dc die politiek bedrijft op de verkeerde podia en gebruik maakt van gelden uit de verkeerde portemonnee.
Want wanneer een president, ook genoemd eerste burger van het land, ‘vader’ van alle Surinamers, het goede voorbeeld niet geeft, vraagt u zich dan niet langer af waarom anderen dat ook niet doen...;voorbeeld doet volgen’.
Gebruik van overheidsgelden voor partijpropaganda is misbruik van belastinggelden; is misleiden van een volk met gebruik van hun eigen geld.

Debby van Etten

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April