starnieuws

Iker Casillas: Ik was niet goed

14 Jun 2014, 10:00

Aryen Robben en Robin van Persie hebben de reputatie van een van de beste keepers, Iker Casillas, aan flarden gescheurd. (Foto: AP)
Iker Casillas, de doelman van Spanje, zegt dat hij verantwoordelijk is voor de desastreuze nederlaag tegen de ploeg van trainer Louis van Gaal. De regerend kampioen ging gisteren ten onder met een stand van 1-5. “Het was mijn slechtste wedstrijd in mijn internationale carrière,” zegt Casillas. Het is de grootste nederlaag voor Spanje sinds 1963.

“Ik was niet goed. Een excuus aan het Spaanse volk is op zijn plaats,” sprak Casillas over zijn 155ste optreden voor het Spaanse elftal. Spanje die gaat voor een vierde opeenvolgende internationale trofee, is vernederd in de herhaling van de finale van het WK 2010. Via een penalty nam de Spaanse ploeg een voorsprong, maar daar bleef het bij. Toen was het de beurt aan de ploeg van coach Van Gaal. Aryen Robben en Robin van Persie scoorden beiden twee keer. Stefan de Vrij nam het toetje voor zijn rekening (5-1). Casillas is de keeper van de Spaanse Real Madrid die dit seizoen het kampioenschap van de Champion League voor zich opeiste.

De Spaanse coach, Vincent del Bosque, die de ploeg in 2010 leidde naar de WK-beker, zei dat hij zich “ziek” voelde door het resultaat. Hij weigerde echter om publiekelijk één van zijn spelers de schuld te geven. “Wanneer een team een wedstrijd verliest, ligt het niet aan de prestaties van één enkele speler. Het is een zwakte van de totale ploeg,” merkte de 63-jarige coach op.

Del Bosque kent de spelers van het Spaanse elftal al jaren en werkt ook al jaren met ze. “We kunnen niet iedereen de schuld geven, het minst van allemaal Iker Casillas.” Sprekend over het resultaat zei hij dat ze zich niet op zijn gemak voelen, “maar de moed moet ons niet in de schoenen zinken na een nederlaag.”
Hij feliciteerde de Nederlandse ploeg die hij superieur noemde. “We zijn een team van goede professionals en goede jongens, het doet iedereen pijn. Er zal tijd zijn om te praten.” Casillas beseft ook dat hij het pakslaag van Oranje snel achter zich moet laten. “Het is belangrijk dat de ploeg zich herpakt en zich volledig gaat concentreren op de volgende wedstrijd tegen Chili,” zegt de aanvoerder van de Spaanse ploeg.

Vier jaar geleden verloor Spanje ook zijn eerste wedstrijd in de groepsfase in Zuid-Afrika. Toch lukte het coach Del Bosque om met zijn team de wereldtitel te veroveren. Chili heeft zijn eerste groepswedstrijd tegen Australië met 3-1 gewonnen. Op 18 juni treffen Spanje en Chili elkaar.

Advertentie