starnieuws

Kleurrijke ceremonie van dansende bomen en J Lo

12 Jun 2014, 21:30

De openingsceremonie van het WK 2014 was een kleurrijke weergave van mens en natuur. (Foto: Reuters)
De eerste dag van het WK 2014 zit erop. Na een kleurrijke openingsceremonie heeft gastheer Brazilië het team van Kroatië verslagen met 3-1. Het doelpunt voor de Kroaten kwam van de voet van de Braziliaan Marcelo. Daarmee was ook de eerste autogoal van WK 2014 een feit.

Het waren prachtige beelden in het stadion Corinthians Arena van Sao Paolo. De Braziliaanse spelers en supporters hebben het volkslied uit volle borst meegezongen. Halverwege het volkslied hebben de spelers het commando volledig overgenomen en zongen ze een stuk zonder de begeleiding van de muziek. Doelman Julio Cesar en sterspeler Neymar hielden het niet droog tijdens het zingen.

Niet minder dan 660 dansers hebben hulde gebracht aan het land, de natuur, de mensen en het voetbal met een show rond een ‘levende’ bal. Verkleed als bomen, bloemen en diverse muziekinstrumenten hebben de artiesten in drie bedrijven gezorgd voor een kleurrijk geheel. In de slotfase ging de centrale bal open en verschenen rapper Pitbull, Claudia Leitte en Jennifer Lopez met het officiële WK-lied ‘We are one’.

Veel fans gingen de straten op om te zingen, ze zongen om hun steun te betuigen aan Brazilië. Toch waren er hier en daar wat demonstraties die de politie met traangas uiteen heeft gehaald.

Voor de Japanse scheidsrechter Yuichi Nishimura geldt dat hij een opmerkelijke beurt heeft gemaakt in de openingswedstrijd. Hij ‘vergat’ Neymar uit te sluiten en kende Brazilië vervolgens een zeer dubieuze strafschop toe. Voor het einde ontnam hij volgens de Kroaten een glasheldere kans op de 2-2. In elk geval had hij voor het 'doelpunt' werd gemaakt, reeds gefloten voor een overtreding op doelverdediger Julio Cesar. Vier jaar geleden was Nishimura de gebeten hond voor de Brazilianen toen hij in de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika middenvelder Felipe Melo van het veld stuurde in de wedstrijd tegen Nederland. Na 73 minuten mocht de Braziliaanse middenvelder inrukken bij een 2-1 stand voor Oranje dat zo de halve finales op een dienblaadje kreeg.

Advertentie