starnieuws

De aluminiumindustrie waarheen?

11 Jun 2014, 04:00
Als de kurk van je economie onder andere op bauxiet drijft, zullen vooral je beleidsmakers voortdurend wakker moeten blijven. In Suriname zou dat allerminst moeten zijn het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen met de minister voorop, Bauxiet Instituut Suriname, de vaste commissie DNA Natuurlijke Hulpbronnen en natuurlijk de bauxietvakbonden.

Waar ons land groot in kan zijn?
Met de komst en het ‘eisenpakket’ van de regionale vertegenwoordiger van Alcoa, is als een donderslag bij heldere hemel, Suriname in rep en roer geraakt.
Kennelijk heeft men op de verschillende burelen niet eens de berichten die de afgelopen jaren in de media zijn verschenen opgemerkt en had men het er te druk mee om onze grondstoffen en mineralen aan een paar goed bevriende politici pro deo weg te geven.

Op 14 februari 2013 werd in het jaarverslag van 2012 gepresenteerd van de Brits-Australische mijnbouwgigant Rio Tinto (3e grootse ter wereld, achter BHP Billiton en Vale) gemeld dat de financiële resultaten in 2012 waren:
Dat er bedrijfsresultaat is geleverd van USD 9,300,000,000 met een netto verlies van USD 3,0 miljard.
Op 10 september 2013 meldt de DOW-30 Index in haar grootste verandering in bijna een decennium, dat Alcoa Inc (NYSE:AA) wordt gedumpt uit de DOW-30 Top aandelenindex.
De handel in Alcoa aandelen is gedaald naar ongeveer USD 8,08, komende van
USD 40 in 2007. Alcoa trad in 1959 tot de DOW-INDEX.
Op 16 april 2013 lezen we in de Times van Suriname dat:
De productie van Aluminium uit Bauxiet zeer energie intensief is, waarbij er gemiddeld 13 kilowattuur aan energie nodig is voor de productie van 1kg Aluminium uit aluinaarde.
Door de gestage stijging van de olieprijs sinds 2004, waarbij het begin 2008 de grens van USD 100.00 per barrel doorbrak, zijn de energiekosten voor het produceren van Aluminium sterk gestegen.
Door de wereldrecessie en vervanging van aluminium door kunststof zoals b.v. composiet in de vliegtuigindustrie en andere industriële toepassing is de prijs van aluminium sinds 2008 sterk gedaald.

Lagere aluminiumprijzen, gecombineerd met hogere productiekosten vanwege hogere energiekosten, hebben ertoe geleid dat de grote en gediversifieerde mijnbouwbedrijven hun betrokkenheid met aluminium sterk hebben verminderd of de hele sector hebben verkocht aan derden om hun rentabiliteit en winst op te krikken.
Noemenswaardig in deze is de 10 tot 11 miljard dollar 'Write-down' bij de aluminiumactiva van het derde grootste mijnbouwbedrijf op aarde 'RIO TINTO', met als gevolg dat de CEO Tom Albansee moest opstappen.
In een persbericht van 2012 verwijst Rio Tinto naar de verdere verslechtering van de marktomstandigheden voor aluminium in dat jaar.
Voor mono-aluminium maatschappijen (Alcoa Inc.(RM)) die niet in staat waren om te fuseren of hun mining portfolio te diversifiëren, heeft de combinatie van hogere productiekosten gecombineerd met lagere aluminiumprijzen tot lagere winsten of zelfs verlies van aandelenprijzen en verlaging van de dividenden sinds 2008 geleid.

Komt nog bij kijken dat Alcoa haar dividend per aandeel heeft verlaagd van USD 0.17 per aandeel naar USD 0.03 per aandeel sinds mei 2009,. terwijl 'Aluminum of China' haar dividend per aandeel heeft verlaagd van USD 0.188 in april 2008 naar USD 0.044 in april 2011, hetgeen haar laatste dividenduitkering was.

Gebaseerd hierop hebben de meeste professionele beleggingsadviseurs een negatief beleggingsadvies op de aandelen en obligaties van mono-aluminium bedrijven gegeven.
Deze informatie geeft in een tijdslijn weer, welke ontwikkelingen door geen van onze vooruitgeschoven gezien hadden moeten worden.
Had niemand de president voor deze ontwikkelingen kunnen behoeden?
Een confrère mailde mij: Mijn vriend, met pijn in mijn hart moet ik je zeggen dat de Aluminiumsector dood is, bijna allemaal zijn ze failliet op twee na, Alcoa en Aluminium of China, waarbij het voor alle twee een kwestie van tijd is.

Mr. Ramesh Malahe

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April