starnieuws

Openbaar vervoer Sao Paolo blijft stil

09 Jun 2014, 02:00

De metro staking heeft gevolgen voor miljoenen mensen en creëert verkeerschaos in Sao Paolo, Brazilië.
Het blijft onrustig in de Braziliaanse steden. Metrowerkers in de grootste stad van Brazilië, Sao Paolo, hebben besloten voor onbepaalde tijd te staken. Een arbeidsrechtbank had eerder gevonnist dat de werkers weer aan het werk moesten. Volgens de rechter hebben de vakbonden hun bevoegdheden misbruikt.

De meeste metrostations zijn sinds donderdag gesloten en Sao Paolo ervaart sindsdien verschrikkelijke files. Het geschil met de arbeiders komt terwijl de stad zich voorbereidt op de openingswedstrijd van het Wereldkampioenschap Voetbal op donderdag.

De metro-arbeiders eisen een loonsverhoging van 12,2%, terwijl het staatsbedrijf 8,7% heeft aangeboden. De rechtbank in Sao Paulo zei dat het metrobedrijf "te goeder trouw" had gehandeld. Het Hof oordeelde ook dat de arbeiders de stakingsregels hebben overtreden door de minimale dienstverlening niet te verlenen.

Van de treinroutes zou ten minste 70% moeten zijn uitgevoerd tijdens de dag en 100% tijdens de ochtend- en avondspits. Het hof oordeelde dat de metro vakbonden per dag US$ 45.000 moeten betalen voor de eerste vier stakingsdagen en US$ 550.000 per dag vanaf vandaag, maandag.

Openingswedstrijd WK
Een paar uur na het vonnis van de rechter hebben de vakbonden gestemd over het besluit. Er is besloten om door te gaan met de staking. De twee vakbonden die met het bedrijf onderhandelen, zeggen dat de staking zal worden afgeblazen op het moment dat aan hun eis wordt voldaan.

"Het is niet onze bedoeling om tijdens het WK in staking te blijven. Onze bedoeling is om het probleem op te lossen. Maar dat zou ook het doel van de overheid moeten zijn," vertelde de voorzitter van de vakbond van metro werknemers, Altino Prazeres, aan de krant O Globo.

Brazilië speelt de openingswedstrijd tegen Kroatië in het nieuw gebouwde Itaquerao stadion, of Arena Corinthians. Het stadion ligt in de buitenwijken van Sao Paulo en de toegang tot het complex zonder openbaar vervoer zal een enorme uitdaging betekenen voor de fans en degenen die moeten werken tijdens de wedstrijd. Met een bevolking van ongeveer 20 miljoen mensen en een slecht openbaar vervoer, is een groot deel van Sao Paulo gewend aan de verkeerscongestie. Maar de verkeerschaos op donderdag en vrijdag was ongewoon, zelfs voor de normen van de stad. Er waren in de ochtendspits meer dan 200 km aan files in de stad.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April