starnieuws

Brug over Saramaccakanaal wordt binnenkort opgeleverd

06 Jun 2014, 04:00
Binnenkort wordt de brug over het Saramaccakanaal bij Saron opgeleverd. Minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, heeft dit bekendgemaakt tijdens een veldbezoek. De oplevering werd gestagneerd door problemen met de grond rond het bouwproject. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- & Bosbeheer (RGB) heeft ingegrepen en de problemen ‘opgelost’. De ruimte is er nu om de oprijwegen aan beide oevers aan te leggen.

De minister durfde geen datum te noemen maar "als het weer meewerkt en geen stagnaties meer zijn, zal de brug binnenkort in gebruik genomen kunnen worden.” Het dispuut met drie families en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is opgelost door hen of financieel of met een ander stuk terrein te compenseren. Bij de vierde familie was de titel op de grond in eerste instantie niet duidelijk. Later bleek het om een ‘boedel’ te gaan. Een vertegenwoordiger zou met de rest van de familie in contact treden over het voorstel van het ministerie, deelde Sutrisno Mitro, onderdirecteur Grondzaken bij RGB mee. “We horen niets van de persoon en het duurde te lang. We hebben toen gewoon aan Openbare Werken groen licht gegeven om door te gaan. Bij wet mogen wij in ‘s landsbelang gronden terugvorderen.” De familie heeft nog steeds niet gereageerd en is niet gecompenseerd.

De brug is opgetrokken uit beton en metaal, heeft een draagvermogen van 120 ton en twee extra banen voor voetgangers, fietsen en bromfietsen. Het project heeft ruim SRD 100 miljoen gekost. Daarmee is niet alleen de 225 meter lange brug gebouwd, maar is ook een kilometer aan wegen en een rotonde aangelegd. “Dit wordt dan de derde brug aan deze kant van het kanaal”, merkte Parmessar op. Wanneer deze is af is, zal de bestaande brug over de Van 't Hogerhuysstraat vernieuwd worden. "Maar de verkeerslast zal gedeeld worden tussen deze brug en die in aanbouw is bij VABI.”

René Gompers

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March