starnieuws

Noersalim en Santjes eerste afgestudeerden Masters ODIBS

05 Jun 2014, 02:00

Patsy Gopie-Santjes en Mike Noersalim.
Mike Noersalim en Patsy Gopie-Santjes zijn de eerste twee studenten van OD International Business School in Suriname (ODIBS), die hun bul hebben mogen ontvangen. Zij hebben binnen twee jaar de Master degree in Business Management met succes afgerond. Woensdag kregen zij in hotel Marriot hun bul uit handen van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, die zijn collega Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling vertegenwoordigde.

Noersalim, in het dagelijks leven directeur van het ICT-bedrijf Hencom-Trai, wilde een onderzoek doen waarbij hij alle theorieën in de praktijk kon toepassen en waar de ICT-branche in Suriname ook iets aan zou hebben. Daarom heeft hij gekozen voor het ontwikkelen van serious gaming voor Hencom-Trai. Serious gaming, oftewel meaningful play, wordt ingezet om op een systematische en meetbare wijze heldere doelen te bereiken. Het spelen van games roept intrinsieke motivatie bij spelers op om het spel mee te spelen. Steeds meer scholen zien serious gaming als de meest effectieve route naar nieuwe kennis, vaardigheden en blijvende gedragsverandering. “Als kinderen zo makkelijk leren met Whatsapp en games en noem maar op, dan een tool ontwikkelen waar je ze ook de praktische vakken op mbo-niveau bij kan brengen middels leuke spelletjes, games,” verklaarde Noersalim de keuze van zijn onderzoek. Overigens is gebleken dat er niet alleen relatief weinig literatuur is, maar dat er ook nog weinig bedrijven in Suriname zijn die zich bezig houden met serious gaming.

Kwaliteitsmanagement
Santjes verrichtte een analyse van de effectiviteit van kwaliteitsmanagementsystemen binnen de Surinaamse assurantiemaatschappij Self Reliance. Zij heeft hiervoor gekozen, omdat Self Reliance reeds twee jaar een kwaliteitsmanagementsysteem heeft geïmplementeerd conform de ISO-norm. Kwaliteitszorg is sterk in ontwikkeling in Suriname en veel bedrijven en organisaties letten meer op de kwaliteit van hun producten en diensten. Ze zijn er van overtuigd dat het implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem de beste manier is om concurrenten voor te blijven en de kosten te minimaliseren. Met het onderzoek wilde Sanches komen tot adviezen omtrent de effectiviteit van het kwaliteitsmanagementsysteem van Self Reliance, waardoor structureel bijgedragen kan worden aan kwaliteitsbehoud en kwaliteitsverbetering.

Beide afgestudeerden hebben via ODIBS Suriname & Nederland de Mastertitel behaald, aan de International American University LA te California USA. Prof. Dr. Radjesh Oedit Doebé, MSC, Academic Director ODIBS –Suriname/Nederland, zei dat dit diploma erkend is door de State of California en ook geseald is door CA Secretary State and U.S. State Department.
Met deze opleiding op academisch niveau dragen de kersverse afgestudeerden bij aan de verdere ontwikkeling van Suriname. Oedit Doebé verklapte dat er een pre-Masteropleiding wordt geïntroduceerd, onder meer toegankelijk voor de drop-outs en Bachelors die een niet-erkend diploma hebben.

Advertentie