starnieuws

'Ook Zij' bij de besluitvorming

31 May 2014, 10:00

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij de launch van 'Ook Zij'. (Foto: René Gompers)
“Kom niet in de politiek gewoon omdat u een vrouw bent. Kom ons helpen om het verziekt systeem te wijzigen. Kom de mannen helpen die dachten dat ze het zonder ons konden doen. Wij gaan het ook niet zonder hen kunnen. We moeten het samen doen.” Met deze oproep aan vrouwen én mannen heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings vrijdagavond de bewustwordingscampagne ‘Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015’ gestart.

Het project, dat is georganiseerd door Stas International, werkt eraan dat tenminste dertig procent van het leiderschap in de politiek en het bedrijfsleven uit vrouwen gaat bestaan. “Het politiek economisch systeem dat de wereld vandaag de dag beheerst is kapot. Het is ziek. Het moet veranderen,” benadrukt Geerlings. “Vrouwen kunnen er verandering in brengen. En als u er bent, werk aan de verandering van het systeem. Anders gaat het geen verschil uitmaken als u als vrouw erbij bent.We gaan een moeilijke periode tegemoet die we niet zonder kleerscheuren zullen doorkomen. Als we er niets aandoen, zullen we de wrange vruchten plukken van een systeem dat al een paar honderd jaar is opgezet en niet in ons belang werkt.”

Volgens de cijfers van de Interparlementaire Unie (IPU) is het wereldwijde gemiddelde van vrouwen in het parlement 21 procent in 2013. In de America’s is dat 25 procent. In de Caricom ligt het gemiddelde op veertien procent. In Grenada bestaat de assemblee voor 33 procent uit vrouwen en in Guyana 31 procent. Geerlings, die ook voorzitter is van het Group of Women Parliamentarians of the PanAmericas, merkt op dat het regional triest gesteld is met Suriname. “Er is enorme vooruitgang geboekt in de regio. Suriname is een treurige uitzondering. We zijn gegaan van 25 procent vrouwen in de assemblee naar 10 procent bij de laatste verkiezingen.”

De bewustwordingscampagne geniet veel steun van de overheid, Staatsolie en de Nederlandse ambassade. De launch is ook bijgewoond door de Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman , minister van Binnenlandse Zaken, Edmund Leilis en algemeen directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk. Zij benadrukten het belang van deelname van vrouwen in bestuursfuncties. Op het promotiemateriaal, truitjes, petten, folders en posters valt het opschrift ‘Ook Zij’ meteen op. Projectcoördinator
karin Refos, legt uit dat ‘Ook Zij’ een merk is. “De helft van de samenleving bestaat uit vrouwen. De meeste afgestudeerden zijn vrouwen. Het wordt tijd dat we tenminste dertig procent vertegenwoordigd zien bij de besluitvorming. Want ook zij brengt balans, motiveert, stimuleert en is succesvol.”


René Gompers

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April