starnieuws

Volksgezondheid: Bescherm jezelf tegen Chikungunya

30 May 2014, 13:00

De Aedes Aegypti-muskiet is de overbrenger van het dengue- en Chikungunya-virus.
Het is onvermijdelijk dat het Chikungunya-virus zijn weg vindt naar Suriname. Er is sprake van een continue personenverkeer tussen Suriname en het Caribisch Gebied en de buurlanden Frans-Guyana en Guyana. In de buurlanden zijn er al bevestigde gevallen van besmettingen met deze virus. In het Caribisch gebied zijn al meer dan 1.000 mensen getroffen door deze virus, die soortgelijke klachten heeft als bij dengue, koorts en gewrichtspijnen.
De klachten verdwijnen meestal binnen een week vanzelf, maar er zijn sommige klachten, waaronder gewrichtsklachten en vermoeidheid, die maanden tot zelfs jaren aanhouden. Er is geen geneesmiddel voor deze ziekte. De behandeling is evenals bij dengue, gericht op het verlichten van de symptomen, totdat de eigen weerstand de ziekte overwint.

Het ministerie van Volksgezondheid roept op tot alertheid. “Om de uitbraak van de ziekte in het land te voorkomen of te beperken is het belangrijk dat patiënten met deze ziekte in een vroeg stadium worden opgespoord.” De bevolking wordt opgeroepen om muskietenbroedplaatsen op te ruimen en zichzelf te beschermen tegen muskieten. De muskiet die het Chikungunya-virus overbrengt, is dezelfde als die het dengue-virus overbrengt, de Aedes Aegypti-muskiet. Alles wat enigszins water houdt, bijvoorbeeld bloempotten, dakgoten met slechte afvoer, blikjes, moeten worden opgeruimd, om zo te voorkomen dat de muskieten broedplaatsen vinden.

Reizigers naar gebieden waar het Chinkungunya-virus zich al heeft verspreid worden aangeraden om onder een klamboe te slapen, muskieten- repellent te gebruiken en beschermende kleding te dragen. Reizigers die zijn teruggekeerd en koorts krijgen, moeten zo snel mogelijk naar een arts gaan en aangeven dat zij uit risico-gebieden komen. In openbare gelegenheden, waaronder scholen, woonhuizen, poliklinieken, moeten elke week alle mogelijke broedplaatsen worden verwijderd of ontoegankelijk worden gemaakt voor muskieten, door bijvoorbeeld met gaas af te dekken. Het ministerie zegt in een persbericht dat eenieder zoveel mogelijk muskietenbeten moet voorkomen, door kleding te dragen die vooral de armen en benen bedekt en insectenwerende crèmes of sprays te gebruiken.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April