starnieuws

Somohardjo: Presidentschap is al binnen

29 May 2014, 14:30

De leiders van de samenwerkende politieke partijen zijn blij met de intentieverklaring die ondertekend is. Breed lachende Chan Santokhi en Paul Somohardjo. Rechts NPS-voorzitter Gregory Rusland. (Foto: René Gompers)
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, is er heilig van overtuigd dat het presidentschap binnen is na de verkiezing van 2015. Deze wijsheid baseert hij op basis van de intentieverklaring tot samenwerking die de zeven politieke partijen vandaag ondertekend hebben in het Marriot Hotel.

Somohardjo stelt dat de president en vicepresident niet gekozen zullen worden in De Nationale Assemblee. Geen enkele combinatie zal volgens hem de twee derde meerderheid halen. Door de samenwerking op regionaal niveau zal volgens Somohardjo de meerderheid van de ressort- en districtsraadszetels in de wacht worden gesleept. "De president zal in de Verenigde Volks Vergadering worden gekozen. Die hebben we al binnen, ook al zouden ze frauderen met de verkiezingen", merkte Somohardjo op.

Hoewel de inzet van de samenwerking is het veilig stellen van het president- en vicepresidentschap, zijn de kandidaten niet bekendgemaakt. Binnen de VHP wordt voorzitter Chan Santokhi naar voren geschoven. De voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid, Guno Castelen, heeft publiekelijk gesteld dat wat hem betreft Santokhi de presidentskandidaat is. Ook Somohardjo heeft laten doorschemeren dat hij daar geen moeite mee heeft.

Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, zei op vragen hierover dat nog niet besloten is wie de kandidaten zijn voor het ambt van president en vicepresident. Hij zei dat dit nu niet aan de orde is. Er moet eerst verkiezingswinst worden behaald. Over de samenwerking op het niveau van De Nationale Assemblee deelde de samenwerkende combinatie mee dat partijen naar elkaar moeten groeien. Er zijn alvast op regionaal niveau de intentie uitgesproken.

Advertentie