starnieuws

Iamgold ‘solar farm’ zal goedkope energie leveren

28 May 2014, 18:00

Het zonne-energieproject van Iamgold gaat officieel van start. (Foto: René Gompers)
Met het sproeien van enkele flessen bier op het zonnepaneel is de officiële start gegeven voor het zonne-energieproject van Iamgold. Met behulp van enkele technici heeft minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Jim Hok, vanmiddag het eerste zonnepaneel gelegd. In augustus zullen alle 16.300 energieborden gelegd zijn en zal de eerste 'solar farm' op Brokopondo 5 megawatt aan stroom opwekken.
Het terrein waar de duizenden panelen worden geïnstalleerd is ruim acht hectare groot. De vlakte was oorspronkelijk bedoeld als vliegveld. Het bedrijf heeft voor deze ruimte gekozen om het project neer te zetten. De zonne-energiecentrale ligt te midden van de dagelijkse operaties van het goudbedrijf. De opgewekte energie zal ook op het net van EBS worden gezet.

Alternatieven zoeken
Het project kost ruim USD 14 miljoen, een investering die in maximaal negen jaren terugverdiend zal worden deelde Ronald Halas, coördinator van het project, mee. "Op den duur zal Iamgold ruim USD 1.5 miljoen besparen aan energiekosten." Iamgold is met een maximum van 30 megawatt per jaar, zowat de grootste stroomgebruiker in het land. Er wordt ruim USD 30 miljoen aan stroom betaald, deelde de general manager Tom Ohrling mee. "We hebben steeds meer stroom nodig, omdat we harder gesteente gaan verwerken om aan het goud te komen. Het werd tijd om naar nieuwe energiebronnen uit te kijken. Zonne-energie is schoon, goedkoop en milieuvriendelijk.”

Hok is blij, maar ook nuchter. "Het doet goed om zo'n groots project van de grond te krijgen. Maar het gaat om meer dan zonne-energie. Het wordt tijd dat we als land ook gaan zoeken naar alternatieve energiebronnen" zei Hok. "Stroom en olie gaan er altijd zijn, maar zullen hoogstwaarschijnlijk onbetaalbaar worden. Het volk moet bewust gemaakt worden. Laten we samen de alternatieven bekijken."

De overheid maakt er al werk van om alternatieve en hernieuwbare energie te gebruiken, merkte Hok op. De EBS is bezig met het opzetten van een eigen 'solar farm'. "Binnenkort wordt met een Nederlands bedrijf een contract getekend om in Saramacca een zonne-energie centrale op te zetten. Die zal een opwekcapaciteit hebben van 10 megawatt."

René Gompers

Advertentie