starnieuws

Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 201

25 May 2014, 22:30
“Mooi mang, jongens, wat wordt het weer super eenvoudig om volgend jaar te stemmen: of je stemt op het ene blok verzamelde boeven, of je stemt op het andere.”
“Volgens onze aardrijkskundige politieke analist is het ons kiesstelsel dat deze blokvorming noodzakelijk maakt.”
“Ik ben het er niet mee eens: het is het oneigenlijk gebruik van dit kiesstelsel dat dit veroorzaakt.”
“Wat bedoel je?”
“Dat vooraf samenbundelen van politieke partijen moet expliciet verboden worden in de kieswet.”
“Ben ik eens; daar zit de oorzaak van dat politiek onvermogen om dit land krachtig te besturen, dat na elke verkiezing weer blijkt.”
“Ik begrijp jullie niet, ik begrijp jullie niet.”
“Drink meer of stop, dan zal je dat wel kunnen.”
“Kijk, luister en begrijp: die frontclub bundelt nu alles wat geen Bouta is, dus NPS met nauwelijks zetels, de VHP die de kar met zijn stemmen zal moeten trekken, PL met de onbetrouwbare chanteur, de KTPI met de mummie-dummie leiding, en dan nog een stel samenraapsel, dat zelfstandig elk niet meer dan een kwart zetel kan binnenhalen.”
“Maar als je die niet binnenhaalt, dan zijn al die kwart zeteltjes verloren.”
“So let it be. Ze hebben niet genoeg draagvlak. Dat is democratie ook. Door ze op te nemen in zo een waterhoofdcombinaties, zo een monsterverbond, haalt die combinatie er misschien een of twee zetels bij, maar dan zijn het juist de voorzittertjes van deze kleintjes die het hardst gaan schreeuwen om fikse posities.”
“En als ze daarin niet tevredigd, bevredigd en vervredigd worden, gaan ze er met hun zetel vandoor.”
“Zoals die Harries-jongen uit Mega.”
“Ai, die vloog in DNA vanuit z’n stoel de Kleine Indiaan bij de 34ste stem als eerste om de hals...”
“Maar die ging er als eerste uit, al mopperend en ruziënd, niet tevreden met een ambassadeurspost.”
“Ik zeg: alle politieke partijen zelfstandig de verkiezingen in.”
”Net als mijn Somo, die Nieuw Front bewees dat hij alleen de verkiezingen in kon.”
“Da waarom doet hij dat nu niet weer?”
“Omdat hij nu niet meer in de regering zit en ’s landsmiddelen kan inzetten voor zijn verkiezingspropaganda. Toen bij de geboorde-emmer-Ronald kon hij dat wel. Dus Baas tap’ing djing.”
“Maar ik zie nog steeds niet in, waar het probleem van dat vooraf bundelen, wat Front nu doet, ligt.”
“Luister mi boi, het gros van de Surinaamse kiezers weet niet te stemmen, daarom stemt het zichzelf en de toekomst van dit land bij elke verkiezing weer de verdoemenis in. Ga het natrekken: welke pre-electorale combinatie sinds het Eenheidsfront was een zegen voor dit land?”
“De Samenwerkende Partijen?”
“Ach nee, daar begon die verbroederingscorruptiepolitiek echt goed.”
“Het Aktiefront?”
“Daarvan hebben ze de voorzitter, die een gevaar voor hun corrupte belangen werd, op een huwelijk vergiftigd.”
“Het PNP-blok?”
“Die kon niet op tegen coalitiegenoot, de grootimporteur sir Harry, tevens minister van Financiën.”
“De NPK, de Nationale Partij Kombinatie?”
“Met leemofo-Henckie: grondwet of geen grondwet..., la we gaan plunderen.”
“Het VHP-blok?”
“Helemaal fraai! Lees in je encyclopedie van Suriname onder ‘Politieke Ontwikkelingen’ wat voor poespas men al die jaren heeft uitgehaald met ons kiesstelsel, niet ten gunste van de kiezers, maar ten gunste van schatkistplunderaars.”
“Kijk, mijn jonge zuipvriend, het probleem zit hem niet in dat bundelen, maar in de wijze waarop. Bij Front heb je nu een combinatie van zeker een half dozijn voorzitters bij elkaar. Straks gaan die met elkaar dealen om zoveel mogelijk belangen van sponsors en vriendjes veilig te stellen. Denk je dat ze daarbij één seconde aan de kiezers denken?”
“Echt niet, den keba nanga unu. De zetels zijn binnen, dag lieve kiezers, tot over vijf jaren weer.”
“Maar hoe kan dit doorkruist worden?”
“Door een grote groep van kiezers die ‘out of the box’ stemt.”
“Juist, maar onze politieke analist heeft groot gelijk als hij zegt dat de Surinaamse kiezer honkvast stemt, en dan vooral op populisten.”
“Heb je die ene, de aanstaande bachelor, niet in het AK-stadion gezien.”
“Yellow man, yeah man. Deze keer gooide hij pangi’s en kledingsstukken, geen ‘keld’, want daarom was het gros komen dringen bij het podium.”
“If Lonneman b’o trow a moni, ie b’o sjie trap plata, lusu jongu, eh, moni bate, trowe a moni now, mo klap’ie. Oom Lonnie kijk, hij heb me keld keskeurd...”
“Ik zeg: daar staat de coming vice-president, of misschien zelfs the coming pres.”
“Als dat gebeurt, vertrek ik uit dit land, dan zijn we in de aap, de luiaard, de pingo en de pakira gelogeerd.”
“En als die huidige terugkomt, of die Sheriff wordt het, ga je dan blijven?”
“Luisteren jullie: ik ben ik ’73 gebleven, in ’75, in ’80, in ’82, tijdens de binnenlandse oorlog, tijdens de hyperinflatie, mi poes wagi ien benzinerij, knap ien melkrij, dan moet ik om een of andere populist in geel, paars of oranje dit mooie land verlaten? Nooit. Joe dati kan gwe, mi dat’ m’e tan!”
“Krachtig geluid, totdat ‘ze’ je huis komen occuperen, dan j’o bari.”
“Ach, als ik naar dat bangmakerig geklets van jullie moet luisteren, dan luister ik liever naar Radjen Kies. Hebben jullie hem niet op de Pienti-tv gevolgd? Ik vond hem objectief, bedachtzaam en gedegen praten, hoewel ik vond dat die interviewster hem iets te vaak onderbrak en woorden in de mond legde.‘Sluit je liever aan bij een bestaande partij, dan een nieuwe op te richten, zei hij.”
“Hopelijk volgt hij z’n eigen advies op, want op zo iemand wil ik wel stemmen.”
“Hij is veel beter dan die dorpspolitici die alleen van die enge, kleine politieke belangen najagen en het grote plaatje niet zien.”
“Ik heb daar een mooi voorbeeld van voor jullie: een DNA-lid vindt het zoooow erg dat kinderen uit zijn grensdistrict eerder met de schoolboot veilig binnen een half uur aan de overkant zijn en op Franse scholen gaan.”
“Dat is toch veel beter dan uren onveilig te rijden om naar een Surinaamse school te gaan die vol onbeschofte, rumoerige en opstandige leerlingen zit, die de leerkracht hel geven.”
“Ik zou mijn kinderen als ouder ook naar de overkant naar school sturen. Dan leren ze Frans op een gedisciplineerde school, waar ze veel verder mee komen, dan wat ze ‘thuis’ op school leren.”
“Dat DNA-lid maakt zich eerder zorgen dat hij straks Frans sprekende districtgenootjes heeft, die hij niet meer in zijn moedertaal kan manipuleren als stemvee.”
“Ik zou het juist stimuleren dat mijn jongeren een internationale taal leren waarmee ze vlakbij over de grens terecht kunnen en hun brood kunnen verdienen.”
“Maar dat schijnen onze roergangers te willen: ons afhankelijk, dom en beperkt tot hun enge etnische straatje te houden.”
“En wij zitten maar te morrelen met allerlei experimenten uit het buitenland, zoals met tweetalig onderwijs in het binnenland.”
“Maar dat is toch goed? Wat heb je daar nou tegen? Zo vang je die tapsee-leerlingen in hun eigen taal op.”
“Heb je daar de tweetalige en gekwalificeerde leerkrachten voor? En uit wiens belastinggeld wordt hun training en de aangepaste leerboekjes betaald?”
“En op een gegeven moment gaan die kinderen toch naar de schooltaal en andere talen moeten overstappen, willen ze verder komen via het onderwijs.”
“In Guyana is men veel slimmer; daar begint men stapsgewijs leerkrachten te trainen om Portugees te leren, zodat ze die taal straks aan hun leerlingen kunnen onderwijzen. En wij kunnen niet eens Engels op de lagere school invoeren en zitten al jaren te kwakkelen met Spaans op het Mulo.”
“Werkelijk, hoe groot is ons contact met Spaanssprekenden en hoeveel daarvan wonen hier?”
“Terwijl er zeker 50.000 Portugeessprekenden hier wonen en zij vormen een wezenlijk deel van onze economie, maar wij kunnen hun taal niet eens spreken.”
“We leren onze ambtenaren liever Chinees, om onze belangrijkste buitenlandse sponsor ten dienste te zijn.”
“Maar waarom mag dat niet?”
“Tja, inderdaad, waarom niet? We zijn altijd gedienstig geweest voor buitenlanders waar we voordelen aan denken te hebben, maar tegen elkaar doen we stoer, spelen we ‘ekte man’ en snijden elkaar liever de pas af dan om elkaar een brik te geven.”
“Zie het verkeer.”
“Praat me daar niet over; racende schoolbuschauffeurs, bruggen en wegen vol volbeladen en lege boomstammentrucks.”
“Ik zeg: boomstammen weer via het water vervoeren of 100 srd tol per truck.”
“Ja, maar de verkeerpolitie kan niet overal tegelijk aanwezig zjn.”
“Dat vraagt niemand van ze. Maar wel dat ze met hun motro’s van half zeven ’s morgens tot acht uur, tijdens de ochtendspits, op markante hotspots in het verkeer een toeziend oog houden, dus geen irritante verkeersactie, maar gewoon knapu luku nanga wan tof poster.”
“Ach mang, beste stuurlui zitten aan de bar, je hebt makkelijk praats.”
“Da la we een Verkeerspartij oprichten.”
“Jij stemt eerder op de APS, de Alcohol Partij Suriname.”
“Ja, waar jij het erelid van bent. Proost op jouw APS.”

Rappa

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April