starnieuws

Brunswijk wil bij verkiezingswinst kinderbijslag fors verhogen

25 May 2014, 17:00

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk
Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zal als hij president van Suriname wordt na de verkiezingen in 2015, de kinderbijslag drastisch verhogen. De nieuwe kinderbijstand zal worden opgezet volgens het Franse systeem. Gezinnen in Frans-Guyana die ‘L'allocation familiale’ genieten ontvangen per kind gemiddeld euro 100. Dit kondigde de Brunswijk aan op een massameeting zaterdag in het André Kamperveen stadion.

Brunswijk presenteerde het regeerprogramma 2015-2020 in een bomvol stadion aan zijn achterban. Hij lichtte er de belangrijkste punten uit. ABOP zal zich inzetten om de woningnood op te lossen. Het woningbouwprogramma zal intenser en gerichter worden. De werkloosheid, vooral onder de jongeren, zal aangepakt worden. Vanaf zondag zullen alvast twintig mensen aan een baan geholpen zijn, deelde Brunswijk mee. “In 2015 zet ik jullie allemaal aan het werk”, kondigde de ABOP-voorzitter aan.

De kinderbijslag volgens het Franse model stijgt met de leeftijd van het kind. Het systeem kent ook een ‘wezen bijslag’. Gezinnen die de zorg hebben over weeskinderen worden met hogere bedragen gesteund. Voorts maken kinderen, afhankelijk van het gezinsinkomen, aanspraak op een schooltoelage van de overheid. Dit bedrag verschilt naar leeftijd. De totale steun kan afhankelijk van de gezinssituatie oplopen rond euro 300 per kind. De bijslag houdt op bij 21 jaar. Het is op de massabijeenkomst niet duidelijk geworden in hoeverre het Franse systeem wordt overgenomen.

Het publiek reageerde enthousiast toen Brunswijk vroeg “Suma wani L’cation?” Een deel van de menigte was uit Frans-Guyana en Marowijne afgereisd. Een van de redenen waarom de Surinamers die tijdens de Binnenlandse Oorlog naar Frans-Guyana gevlucht waren niet terugkeerden is de goede kinderbijstand. De steun van de Surinaamse overheid aan gezinnen is momenteel SRD 30 per kind. Een mijlpaal voor de huidige regering die het van SRD 3 heeft opgetrokken bij haar aantreden. De reactie op Brunswijk’s voornemen was overweldigend. “Sinds 2010 wilden we het doorvoeren. Ma den djens unu. 2015 wo’ tyari L’cassion”, deelde Brunswijk mee.

René Gompers

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April