starnieuws

'Fifty Fifty' expo trekt veel publiek

23 May 2014, 06:00

Het publiek staart naar de foto's van Carifesta IX.
Sommige plaatjes eisen zonder pardon de aandacht van menig bezoeker op. De gasten gaan helemaal op in het vereeuwigd moment en staan lange tijd naar de werken te staren. Anderen laten luid hun goedkeuring merken. Het is druk in De Hal. Met grote belangstelling is donderdagavond de Fifty Fifty foto expositie geopend. De helft van de getoonde foto’s geven een voorproefje op de Carifesta XI Remembrance Photobook.


Het Carifesta XI fotoboek zou op de tentoonstelling aan het publiek gepresenteerd worden. Dat is helaas niet gebeurd omdat het boek nog bij de drukkerij ligt, deelt Brian Sloote, initiatiefnemer van de Fifty Fifty expo. Het boekt telt 230 pagina’s. “Het is een orgie van foto’s, momenten die zijn vastgelegd tijdens de Carifesta. Aan de werken hier tentoongesteld krijgt men een voorproefje. Het is een prachtig boek. Men zal er van smullen.”

Aan de expo doen de acht officiële Carifesta XI fotografen mee: Mario Castillon, Hedwig ‘Plu’ de la Fuente, Harvey Lisse, Rudi Moeridjan, Ingrid Moesan, Brian Sloote en Sirano Zalman. Irvin Ngariman, fotograaf bij de Ware Tijd is toegevoegd aan de groep. “Hij heeft in de verschillende districten foto's gemaakt en heeft een behoorlijke bijdrage geleverd aan het boek. Hij hoort er gewoon bij” vertelt Sloote. De helft van de tentoongestelde foto’s zijn genomen tijdens de Carifesta. De andere helft bestaat uit eigen werk van de fotografen. “Daarom noemen we de tentoonstelling Fifty Fifty” geeft Sloote aan. “Naast een voorproefje op het boek laten we met de expo zien dat de kunstfotografie in Suriname op niveau is.”

De fotografen hebben veel vragen te beantwoorden. “Hoe heb je het zo gekregen? Wanneer was dit? Hoelang heb je gewacht?” De sfeer zit er goed in. De werken hebben veel belangstelling. Sommige vallen direct op: mannelijk- en vrouwelijk naakt, de rust van de natuur, kleurrijke cultuurmomenten en enkele opvallende objecten. De expositie duurt tot en met 24 mei. Het Carifesta XI fotoboek is in juni af.

René Gompers

Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April