starnieuws

Sjak Shie mocht domeingrond niet verkopen

21 May 2014, 06:00

Minister Steven Relyveld van RGB bij de beantwoording van vragen in de tweede ronde in het parlement, (Foto: Wilfred Leeuwin)
Projectdrager van de Surinaamse Cultuurmaatschappij NV Mariënburg heeft nooit de opdracht gehad staatseigendommen te verkopen. Dat heeft minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) duidelijk gezegd in De Nationale Assemblee. De bewindsman heeft zijn uitspraak gestaafd met een machtiging.

“Ik heb hier een machtiging waarin staat dat hij slechts vereffenaar is en ervoor moest zorgen dat de eigendommen terugkwamen in de boezem van de Staat”, zei Relyveld, zwaaiend met de machtiging. Hij reageerde op vragen over de verkoop van 360 hectare grond dat toebehoort aan de Surinaamse Cultuurmaatschappij NV Mariënburg.

De RGB-minister heeft ondanks aandringen van parlementariër Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) geen antwoord gegeven op de vragen, waar het verkoopbedrag van SRD 1.102.901 is terechtgekomen. Jogi wil weten als het geld op de rekening van de Staat is gestort. De bewindsman heeft ook niet gezegd wat het vervolgtraject is. De parlementariër wil weten of de verkoop ongedaan kan worden gemaakt en als de machtiging aan Sjak Shie, om als vereffenaar op te treden, zal worden ingetrokken. “Ik kijk uit naar wat het vervolg hiervan zal zijn”, zegt Jogi aan Starnieuws.

Het gaat om 360 hectare grond in Commewijne dat is verkocht aan het bedrijf, Intertrade Investment. Dit bedrijf heeft het terrein nu verkaveld en biedt kavels te koop aan voor Euro 20 per vierkante meter. Nadat de Staat de Surinaamse Cultuurmaatschappij NV Mariënburg volledig had overgenomen, werd Sjak Shie, met een machtiging aangewezen om als vereffenaar ervoor te zorgen dat alles wat bij de maatschappij hoort, maar nog in handen was van een besloten vennootschap, terugkwam in de boezem van de Staat.

Jogi die deze kwestie in het parlement heeft aangekaart, spreekt van corruptie. Op het verkochte terrein wonen ruim 50 gezinnen; sommigen langer dan 30 jaar. Door de verkoop aan Intertrade Investment, dreigen zij hun onderkomen te verliezen.

Advertentie