starnieuws

De Koningin van Paramaribo tot leven gewekt in Amsterdam

20 May 2014, 12:00

Presentator Juan Wells en Tanja Jadnanansing tijdens het voorlezen op het festival.
Maxi Linder, oftewel ‘De koningin van Paramaribo’, deed afgelopen zondag weer even van zich spreken in Amsterdam. En met haar de schrijver Clark Accord die vijftien jaar geleden het leven van de beroemdste prostituee van Suriname vastlegde in de gelijknamige roman.

Tijdens het festival 'De Groene Boulevard' lazen onder meer actrice Helen Kamperveen, Pvda-Kamerlid Tanja Jadnanansing en uitgever Vic van der Reijt passages voor uit het boek waarvan sinds 1999 ruim 120 duizend exemplaren over de toonbank gingen. Het is daarmee een van de populairste boeken over Suriname.

De roman ‘De koningin van Paramaribo’ is gebaseerd op het levensverhaal van Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg (1902-1981), zoals Maxi Linder in werkelijkheid heette. Vanuit verschillende perspectieven komt tot uiting hoe ze in ‘het leven’ terecht kwam en zich halverwege de vorige eeuw ontwikkelde tot een van de rijkste en meest invloedrijke personen van het land. Ze had ‘cliënten’ tot in de hoogste kringen van bestuur, politiek en bedrijfsleven. Ze zou berooid aan haar einde komen, omdat ze vrijwel al haar geld uitgaf aan goede doelen. Vooral aan de opvang en scholing van ontheemde en kansloze kinderen en jongeren.

De voorleessessie werd georganiseerd door de Clark Accord Foundation die kort na Accords dood in 2011 werd opgericht. De stichting houdt jaarlijks een lezing en schrijfwedstrijden, in zowel Nederland als Suriname. Deze activiteiten sluiten volgens zus en bestuurslid Liesbeth Accord goed aan op het gedachtengoed van Clark: ‘Zijn gevleugelde woorden waren: “Ik wil niet onder een steen gevonden worden. Men moet weten dat ik op deze aarde heb rondgelopen.” So we keep him in our heart, alive and kicking. Volgens mij zal hij nu weer een hoop te roddelen hebben daarboven.’

De manifestatie vond plaats aan het Weesperplein in Amsterdam, niet ver van de plaats waar Accord in 1998 het manuscript voor de roman inleverde bij zijn uitgever. Op het Waterlooplein trok hij vervolgens samen met zijn zus Irma een fles campagne open om alvast het succes te vieren. Clark Accord overleed in het voorjaar van 2011 aan de gevolgen van maagdarmkanker.

Diederik Samwel


Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April