starnieuws

Harde noten te kraken bij 8ste ACP-vergadering

17 May 2014, 02:00
Op de 8ste vergadering van de ‘Summit of the ACP Heads and Governments’ zullen er belangrijke beslissingen genomen moeten worden over de toekomst van de ACP. De Cotonou overeenkomst, de huidige basis voor de samenwerking tussen de ACP en de EU, komt in 2020 namelijk tot een eind. Suriname treedt in november op als gastland voor deze bijeenkomst.

De staatshoofden en regeringsleiders zullen zich onder meer moeten uitspreken over de toekomstige samenwerking met de EU na 2020, de onderlinge Zuid-Zuid samenwerking, en de rol van de Organisatie na Cotonou. De vergadering van de ACP staatshoofden en regeringleiders wordt om de twee jaar gehouden. Er worden delegaties uit ongeveer 79 landen verwacht, zegt de voorlichting van Buitenlandse Zaken (Buza). De 7de Summit vond plaats in december 2012 in Sipopo, Equatoriaal Guinnee.

Voorafgaand aan de vergadering van de Staatshoofden vindt van 3-5 november 2014 de vergadering van de Raad van Ministers van de ACP, de ‘Council of Ministers’ plaats. Deze raad is naast de Summit het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de ACP. Het is de hoogste instantie die de verantwoordelijkheid draagt voor het uitvoeren van de richtlijnen bepaald door de ACP-leiders. De raad bestaat uit ministers aangewezen door de lidlanden, meestal de ministers van Buitenlandse Zaken.

De voordracht van Suriname is gekomen door het Caribische gebied (de C- groep binnen de ACP). Naast de ACP staatshoofden en regeringsleiders is het de gewoonte om onder meer, de secretaris- generaal van de VN en andere vertegenwoordigers van internationale organisaties, uit te nodigen.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April