starnieuws

Oppositie BJP India stevent af op overweldigende winst

16 May 2014, 09:10

De 63 -jarige Narendra Modi heeft zijn overwinning gevierd met een bezoek aan zijn bejaarde moeder in Gandhinagar, de hoofdstad van de deelstaat Gujarat. (Foto: Reuters)
De oppositionele hindoe nationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) lijkt afstevenen op een verpletterende stembusoverwinning. De overwinning wordt nu al omschreven als “de overwinning van het volk.”

Uit de eerste resultaten leidt de BJP van Narendra Modi in 260 van de in totaal 543 kiesdistricten. De regerende Congrespartij ligt in 45 districten aan kop. Elk district levert één vertegenwoordiger in de ‘Lok Sabha’, het parlement van India.

Partijvoorzitter Rajnath Singh zegt dat er “een nieuw tijdperk” aanbreekt voor het land. Met deze eerste cijfers van de Indiase Kiescommissie lijkt het de meest klinkende overwinning te worden voor een partij in 30 jaar, een duidelijke afstraffing van de Congrespartij. In de afgelopen tien jaar heeft de Congrespartij steeds de overwinning geclaimd.

Can-do leider
De nieuwe premier Narendra Modi komt van de westelijke staat Gujarat en wordt gezien als een no-nonsense, can-do leider die staat voor ontwikkeling en krachtige nationalisme. Verwacht wordt dat India nu scherp naar rechts gaat. De verkiezingen zijn van 7 april tot 12 mei gehouden. Het tellen van de stemmen is pas begonnen. Int totaal zijn 550 miljoen van de 834 miljoen kiesgerechtigden naar de stembus gegaan.

Tijdens zijn campagne beloofde Modi de vertragende economische groei van het land te laten herleven. Toch hebben veel Indiërs hun bedenkingen over Modi. Zo zou hij in 2002 bij de gemeentelijke rellen in Gujarat, waarbij ten minste 1.000 mensen zijn overleden, weinig hebben gedaan. De meeste slachtoffers waren moslims. Modi heeft de beschuldigingen altijd ontkend en is nooit aangeklaagd daarvoor.

Klap Congres-partij
De verkiezingsuitslag zal een verpletterende klap zijn voor de Congres-partij, die wordt geleid door de familie Nehru - Gandhi en die de Indiase politiek sinds de onafhankelijkheid heeft gedomineerd. De uitslag weerspiegelt de kiezerswoede op de Congres-partij die verwikkeld is in ernstige corruptieschandalen en waarvan de leiding in de afgelopen jaren als ineffectief wordt beschouwd.

De Congres-partij heeft intussen haar nederlaag toegegeven. “Wij accepteren de nederig de uitspraak van het volk,” zei Congres-president Sonia Gandhi. Intussen heeft ook minister-president Manmohan Singh, Modi gefeliciteerd met zijn overwinning.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April