starnieuws

Minov overweegt Natin Nickerie op te doeken

10 May 2014, 16:00

Minister Ashwin Adhin
Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling overweegt om Natin Nickerie op te doeken. Dat zegt minister Ashwin Adhin. Dit komt door het steeds aanhoudende tekort aan leerkrachten. Bovendien trekken veel leerkrachten weg. Er zijn nauwelijks lokale leerkrachten aanwezig die onderwijs kunnen geven op dit instituut.

Leerkrachten uit Paramaribo willen volgens Adhin ook niet afreizen naar Nickerie om onderwijs te geven. ''Ze willen daar niet gaan stationeren en dat kunnen we hen ook niet verplichten. Bovendien heb je ook nog een probleem met die dienstwoningen. Zelfs in het weekend willen leerkrachten niet afreizen om lessen te geven'', deelt Adhin mee. De knoop zal reeds deze maand worden doorgehakt, stelt de minister. Hij zegt dat de enige optie die nu overblijft is dat de leerlingen van Nickerie zelf afreizen en in Paramaribo onderwijs komen volgen. Hiervoor zullen er faciliteiten komen voor de leerlingen, vertelt de minister.

''Wij hebben geen andere keus. Als het onderwijs niet gegarandeerd is in Nickerie, zal dat de kinderen in problemen brengen en dat is niet de bedoeling. In Paramaribo is het Natin-onderwijs wel gegarandeerd''. De onderwijsminister merkt op dat er weinig leerlingen zitten per klas. Er zijn zeven verschillende studierichtingen op het instituut en per klas zitten er net zes tot zeven leerlingen. Bovendien moeten de leerlingen voor de praktijklessen wel afreizen naar Paramaribo.

''Op dit moment zijn de leerlingen heel erg duur en dat is niet rendabel. Het is ook niet rendabel om zoveel docenten af te laten reizen voor zo weinig leerlingen, als de leerkrachten dat zouden willen natuurlijk. Elk vak kent een eigen docent''. Volgens de minister zal er een verantwoordelijke beslissing moeten komen. ''Er moet wel een keuze worden gemaakt, het is wel een dilemma. Dat zal wel jammer zijn voor de lokale ontwikkeling, maar de leerlingen hebben zich ook nooit echt in grote aantallen aangemeld, zodat we konden investeren in het onderwijs''. De minister zegt dat er eerst een studie moest worden gedaan over het wel of niet opzetten van een Natin in Nickerie, echter is dat nooit gedaan.

ASP

Advertentie