starnieuws

Pinas: Ex-directeur TAS hoofdelijk aansprakelijk

09 May 2014, 02:00

Minister Falisie Pinas schuift alle verantwoordelijkheid voor de deal TAS-Opertech naar ex-TAS-directeur, Gwendoline Amelo.
Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zegt dat de gewezen waarnemend directeur van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS), Gwendoline Amelo, hoofdelijk aansprakelijk is voor het tekenen van een contract met het buitenlands bedrijf Opertech. “Je kan geen contract tekenen zonder dat het is gesanctioneerd door de raad van commissarissen (rvc)”, zei Pinas donderdag in De Nationale Assemblee.

Hij stelt dat de ex-directeur achteraf de rvc en ook het ministerie heeft geconfronteerd met het getekend contract. Pinas bevestigt hiermee enkele beschuldigingen van parlementariër Mahinder Jogi (NF/VHP) die deze kwestie vorige week heeft onthuld in het parlement. De bewindsman onderkent ook dat Opertech een claim heeft lopen tegen de regering van US$ 10 miljoen, omdat de regering zich uiteindelijk niet kon terugvinden in het contract. Pinas zegt dat dit op verschillende momenten dan ook duidelijk is gemaakt aan de gewezen waarnemend directeur en de rvc.

Hij bevestigt dat TAS een project had geïnitieerd waarbij apparatuur zou worden aangeschaft via Opertech om inkomende buitenlandse gesprekken van de telecommunicatieproviders te monitoren. Dit, omdat de providers naar eigen goedvinden opgave doen van deze gesprekken en de Staat kennelijk voor miljoenen US-dollars benadelen. Pinas is inhoudelijk niet ingegaan op de cijfers in het contract en zegt dat als het parlement meer informatie nodig heeft, hij die wel wil verschaffen. Jogi zei de vorige week dat via een medewerker op het kabinet van de president de deal met Opertech is geregeld. Ook zou volgens de parlementariër Opertech in eerste instantie een offerte hebben gedaan van zo,n US$ 950.000, maar is uiteindelijk een contract getekend voor US$ 14 miljoen.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April