starnieuws

Miranda niet welkom in Bernhard dorp west

08 May 2014, 14:00

Protesterende bewoners van Bernharddorp west in gesprek met assembleevoorzitter Jennifer Simons. (Foto: Wilfred Leeuwin)
Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda van Para, is niet welkom in Bernharddorp west. In ieder geval niet voordat hij zich publiekelijk heeft verontschuldigd bij de dorpelingen en hun kapitein. Dit heeft de groep boze dorpelingen onder aanvoering van kapitein Damba vandaag duidelijk gemaakt aan het kabinet van de president en aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De groep gewapend met protestborden, maakte zich erg boos om dat Miranda de mensen ‘varkens zou hebben genoemd.

De groep dorpelingen gestoken in hun indiaanse klederdracht, kwam ontevreden terug van het kabinet van de president. De delegatie is niet persoonlijk toegesproken door president Desi Bouterse. De petitie werd in ontvangst genomen door kabinetsdirecteur Eugene van der San die beloofde deze door te geven aan de president. Bij het parlementsgebouw schorste Simons de vergadering om de boze menigte te woord te staan. Was het niet dat Simons voorzitter is, zou het gesprek moeilijk op gang zijn gekomen. “Un no wani taki nanga no wan NDP-sma", werd er geroepen, toen onder andere NDP- parlementariër Ricardo Panka zich naar de menigte begaf. "Un wan taki nanga Brunswijk. If wan NDP-man e kari un varken dan un keba nanga NDP”, werd boos geroepen.

Uiteindelijk spraken Banda en een vrouwelijke dorpeling toch op een rustige toon met Simons. Volgens hen zijn er enkele problemen met de dc van Para. Er zou geen goede voorziening zijn in het dorp voor elektriciteit en water. De dorpelingen vinden dat de dc zich moet inzetten om een weg die naar Bernhard dorp leidt te verharden. Volgens hen zou Miranda hebben aangegeven dat gronden in het dorp zouden worden uitgegeven. De dorpelingen zijn van mening dat hun dorp niet behoort tot overheidsgrond dat kan worden uitgegeven. Ook het niet accepteren van het traditioneel gezag in de persoon van kapitein Banda, door Miranda stoort de bewoners. Maar ze zijn niet te spreken over dat Miranda hen varkens genoemd zou hebben. “If dc wani kon na Bernhard dorp, a pasi o blokkeer”, lieten de dorpelingen Simons weten.

De parlementsvoorzitter stelde de menigte gerust, door aan te geven dat wat de grondproblemen, de kwestie met de kapitein en de nutsvoorzieningen betreft, zij een parlementaire commissie zal inschakelen om snel aan het werk te gaan. Simons merkte dat de vermeende belediging van de dc, en het geuite woord ‘varkens’ de dorpelingen zwaar op de maag ligt. Zij zegde toe dat deze kwestie dan ook meteen zal worden onderzocht en opgelost, vandaag nog.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April