starnieuws

Technische adviescommissie moet netwerk opzetten

08 May 2014, 21:00

De slogan van de technische adviescommissie is 'Building Public-Private Partnerships for Youth Development.
De Technische Advies Commissie (TAC) moet in Suriname een netwerk opzetten om de betrokkenheid van jongeren bij economische activiteiten te stimuleren en hun toegang tot werkgelegenheid te vergroten. Door vaktrainingsleerplannen te bekrachtigen en stage- en arbeidsplaatsen te identificeren moet de commissie de strategische interventies van zowel het Kari Yu! als het A Ganar programma monitoren en voorzien van feedback. Allen gericht op het vergroten van de impact van beide programma’s.

Zowel het Kari Yu! als het A Ganar programma proberen jongeren een tweede kans te geven. De fondsen voor de programma’s komen van het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling, USAID.

In de 17 personen tellende commissie zitten vertegenwoordigers uit de private sector, het maatschappelijk middenveld, de overheid en internationale organisaties. Gilbert van Dijk, directeur van het Surinaams Business Forum heeft de jongeren bij de installatie woensdag opgeroepen om mee te doen. “Het grote geld bestaat niet. We hebben gezien dat een snelle slag ons niets oplevert,” sprak hij. De Amerikaanse ambassadeur Jay Anania zei dat jongeren zonder onderwijs en training kwetsbaar zijn en zelfs in aanraking komen met de justitie. Vooral voor deze jongeren is het van belang hen weer op het juiste pad te brengen, sprak Anania.

“Jongeren die uit de boot zijn gevallen, moeten worden ingezet als actieve en productieve burgers,” vindt Waddi Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Hij stelt dat participatie van eenieder noodzakelijk is voor een duurzame economie.

Sinds december vorig jaar ondersteunt Kari Yu! 151 jongeren die via niet gouvernementele organisaties Basis Life Skills training en vaktrainingen volgen. Ze worden klaargestoomd in de horeca, houtbewerking, automontage, sales en marketing en ICT.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April